SHABSUKA
Pertama kali cuba resepi ini sbnarnye.. ianya menggunakan daging cincang. setelah merasainya saya rasa lain kali saya akan ubah ikut citarasa sendiri. saya akan tambah kacang phool dan serbuk jintan kedalam masakan ini. pasti lebih mengancam!
resepinya:
daging cincang
bwng putih dan halia kisar halus
sedikit rempah kari
kesemua bahan diatas digaul bersama daging cincang. ketepikan sebentar.
bawang dipotong dadu
cili kering kisar
tomato buah dipotong dadu
tomato puri
tomato sos
air
garam, gula
mix vege
cili merah dn cili hijau hiris
cara:
tumis bawang dadu hingga wangi, masukkan cili kisar, kacau hingga ia pecah minyak, masukkan daging perapan td. bila daging itu agak garing masukkan air, tomato puri, tomato sos, garam dn gula. masukkan juga mix vege. gaul rata. masakan ini mestilah tidak terlalu kering atau cair. tuang dalam caserol dan ditabur diatasnya dgn;
bawang besar dadu
tomato dadu
cili hijau dn merah hiris
buat lubang dan pecahkn telur keatasnya. ikut banyak mana yg kita suka. tabur juga daun sup dn daun bawang. bakar sehingga telur agak separuh masak. enak dimakan dgn roti peranchis atau roti boom. dgn roti gardenia pun bole saja..
Pertama kali cuba resepi ini sbnarnye.. ianya menggunakan daging cincang. setelah merasainya saya rasa lain kali saya akan ubah ikut citarasa sendiri. saya akan tambah kacang phool dan serbuk jintan kedalam masakan ini. pasti lebih mengancam!
resepinya:
daging cincang
bwng putih dan halia kisar halus
sedikit rempah kari
kesemua bahan diatas digaul bersama daging cincang. ketepikan sebentar.
bawang dipotong dadu
cili kering kisar
tomato buah dipotong dadu
tomato puri
tomato sos
air
garam, gula
mix vege
cili merah dn cili hijau hiris
cara:
tumis bawang dadu hingga wangi, masukkan cili kisar, kacau hingga ia pecah minyak, masukkan daging perapan td. bila daging itu agak garing masukkan air, tomato puri, tomato sos, garam dn gula. masukkan juga mix vege. gaul rata. masakan ini mestilah tidak terlalu kering atau cair. tuang dalam caserol dan ditabur diatasnya dgn;
bawang besar dadu
tomato dadu
cili hijau dn merah hiris
buat lubang dan pecahkn telur keatasnya. ikut banyak mana yg kita suka. tabur juga daun sup dn daun bawang. bakar sehingga telur agak separuh masak. enak dimakan dgn roti peranchis atau roti boom. dgn roti gardenia pun bole saja..
No comments:
Post a Comment