Saturday, June 9, 2012

MARIE CREAMCHEESE ALA TIRAMISU






Pagi td selak2 resepi kek yg agak2 mudah dr salah sorang blogger ternampak satu resepi yg agak menarik kerana bahan2nya dah pun ade dlm stock dirumah..tp spt biase saya ubah2 sikit dan menggunakan glass instead of loyang..
Sesiapa jgk bole buat dessert ini yg mudah dan sedap..Jom kita cuba..

Bahan2nya
2 jenis bikut marie perisa capuccino dan original ( bnyk mana terpulang pd bnyk mana anda nk buat).
Susu segar
1 buku creamcheese philladelphia atau tortura
1/2 cawan icing sugar
1 cawan whipping cream
1 sudu kecil essen vanilla. (anda bole juga taruk sedikit perahan lemon juice dan sedikit lemon zest)


chocolate chips atau chocolate rice
biskut marie yg telah dihancurkan.
(bahan2 ini utk ditabur atas skali)

CARA:
Putar creamcheese sebentar, masukkan gula icing lalu diputar  lg.
Masukkn whipping cream dn essen vanilla dn terus dipukul lg dgn kelajuan tinggi hingga ia naik kembang dn gebu.
Biarkan sebentar.


1) Sediakan gelas yg transparent supaya kita bole nmpk cantik every layer biskut itu disusun nanti.
Anda jgk bole gunakan loyang yg dialas dgn cling wrap supaya mudah dikeluarkan.
2) Panaskan kira2 dua cawan susu segar dlm periuk kecil. Tidak perlu mendidih..hanya sekadar suam2 saja.
3) Celup biskut dlm susu itu sesaat saje dn trus bubuh kedasar gelas atau susun biskut jika menggunakan loyang. Mungkin anda boleh patahkn 4 biskut itu dn celup dlm susu cepat2 lalu terus susun didasar gelas, sebab tidak muat utk dimasukkan sekeping biskut kerana mulut gelas yg agak kecil.
Kalau guna loyang atau apa2 juga bekas bole lah dicelup biskut2 satu persatu lalu disusun kedlm loyang.
4) Ambil sedikit creamcheese lalu dibubuh keatas biskut itu menggunakan sudu atau utk lebih mudah bole diisi creamcheese dlm piping bag lalu dipicitkan keatas biskut itu supaya tidak selekeh.
5) Ulangilah step ini layer by layer hingga habis.
Akhir sekali on the top of it bole lah ditabur chocolate chips atau chocolate rice dan biskut hancur td.
Simpan lah dlm fridge. enak dimakan sejuk2..

P/S
Anda bole ikut selera dn kretiviti sendiri. Bole taruk buah  starwberry slices, blueberry, atau fruitcocktail atau ape je..utk mndptkn rase yg ade masam dn manis. (tp saya buat spt gmbr diatas hanya lah basic yg simple je..)
Bole juga di ayak serbuk koko on every layer spt tiramisu.
Saya menggunakan dua perisa biskut itu adalah utk mendptkn dua warna biskut yg gelap dn cerah dn juga utk mendptkan sedikit rase cappucino. Anda bole gunakan sejenis rase saje iaitu cappucino..(saya x suka rase kopi yg kuat) atau bole juga yg original semata..terpulang msg2..
 Ha ape lg? cube lah!!!


Resepi ini agak lebih kurang dgn tiramisu cuma bezanya ialah pertama ia menggunakan biskut marie dn bukan biskut ladies finger.
Kedua biskut tidak dicelup dgn air kopi tp susu.










No comments:

Post a Comment