CARAMEL:
Panaskan 2 sudu bsr gula di dlm loyang diatas api yg kecil
Pastikan ia keperangan saje ..tidak hangus.
Biarkan sebentar.
Gambar diatas tu la rupe gula yg telah jd caramel.
PUDING CARAMEL;
3 biji kuning telur dan 2 biji whole eggs.
70grm castor sugar (1 cawan ) saya kurangkn pd 3/4 cwn saje.
1 tin susu cair atau 400ml fresh milk.
1 sudu kecil essen vanilla.
Didlm sebuah mangkuk bsr gaul telur dan gula menggunakan
spatula atau whisk hingga gula hancur.
spatula atau whisk hingga gula hancur.
Masukkan susu dan esen vanilla..gaul rata jgn smpi berbuih.
( ini adalah kerana supaya puding itu tidak bersarang dn
berlubang2.
berlubang2.
Apabila adunan susu itu sudah sebati dn gula hancur, tuang
terus kedlm loyang gula hangus td menggunakan penapis kelapa.
Biarkan sebentar juga.
MERINGUE;
6 biji putih telur
70 grm castor sugar
1 sudu kecil cream of tartar
1 sudu kecil esen vanilla
Pukul telur putih menggunakan mixer hingga kembang,
Masukkan gula sedikit demi sedikit hingga gebu.
Masukkan cream of tartar dan esen vanilla dn pukul lg hingga
kental.
kental.
Gebu spt gambar diatas.
Biarkan sebentar utk penyediaan adunan kek.
ADUNAN KEK;
ADUNAN KEK
140 grm ( 1 1/2 cawan) tepung gandum
1 1/2 sudu kecil baking powder
Kedua bahan diatas diayak bersama.
3 biji kuning telur
70 grm gula (saya kurangkan pd 60 sja)
1/2 cawan air sejuk
4 sudu bsr minyak sayur
1 sudu kcl esen vanilla
Ketika penyediaan adunan kek ini oven hendaklah
dipanaskan dulu.
dipanaskan dulu.
Didlm sebuah mangkuk bsr yg lain,
Pukul telur, gula minyak dn air hingga kembang.
Masukkan esen vanilla..pukul lg.
Masukkn tepung sedikit demi sedikit hingga habis ( low speed) .
Bila tepung sudah habis, switch off.
Gaul rata menggunakan spatula.
Masukkan separuh dahulu adunan meringue (telur putih)
kedlm adunan kek.
kedlm adunan kek.
Gaul rata menggunakan spatula atau senduk kayu secara kaup
balik.
balik.
Tuang habis adunan meringue dan gaul rata didlm adunan kek
td.
Jadi seperti gambar diatas ini..kembang dn gebu.
Bahagikan adunan kpd 3 atau 4 bahgian warna yg anda suka.
Maaf disini saya tidak smpt ambil gmbr stiap mangkuk adunan
warna.
warna.
Sendukkan setiap satu senduk kecil atau sudu kedlm loyang
berisi susu puding td.
Jangan bimbang jika adunan kek itu akan terapung ketepi loyang.
Tak mengapa sbb ianya akan perlahan2 menutupi penuh loyang
itu.
itu.
Sendukkan lah setiap warna secara bertindih spt membuat kek
marble.
marble.
Bakar lah kek secara bain marie atau water bath iaitu
loyang bakar dimasukkan dlm loyang atau dulang yg lbh besar
berisi air panas.
Tuang air panas itu ketika loyang telah pun berada dlm oven.
Bakar pd suhu 170c selama 1 jam lbh sikit.
Ikut lah kaedah oven masing2..mungkin 30 minit api bawah
saja..selepas itu api atas bawah.
saja..selepas itu api atas bawah.
Oven saya tak perlu begitu. Terus je ok sampai tamat 1 jam 20
minit.
minit.
Bila dah pastikan masak kek itu ( cucuk dgn lidi..jika lidi itu
bersih bermakna telah msk...maka hendaklah switch off dn
biarkan sebentar kek didlm oven lbh kurang 20 minit.
biarkan sebentar kek didlm oven lbh kurang 20 minit.
Ia akan kelihatan renggang dr tepi keliling loyang.
Setelah itu keluarkan dr oven dan biar ia benar2 sejuk barulah
bole diterbalikkan. Hati2 dn pelan2..
Gambar kek yg dah siap masak x sempat nk snap sbb dah
packing utk anak bwk g office..
No comments:
Post a Comment