kali ni try buat cheese tart plk..dah dua kali buat mgkn x sehebat mereka yg pakar tp saya akan memahirkannye dgn lbh kerap membuat cheese tart ini.
Resepinye pun saya dpt dr blogger (maaf dah lupe siapa)..xpe lah smoge kita mendpt pahala dgn memanjangkn ilmu kpd org lain ye..InsyaAllah..
Baca lah resepi dibawah mengikut urutan nombor yg tertera.
Resepinya:
( 1 )
Doh tart:
60gram gula icing
250 grm tepung gandum
125 grm butter
1bj kuning telur
2 sudu bsr air sejuk (cold water)
1 sudu kcl essen vanilla
Pukul butter dn gula icing sekejap saje .
masuk telur dn pukul lg.
masuk tepung dn air sejuk. guna spatula saje utk menggaul doh.
rehatkn sebentar tutup dgn cling wrap.
( 3 )
ambil sedikit adunan doh tekan dlm acuan spt dlm gmbr diatas.
cucuk dgn garfu ditengah2nya (jgn smpi tembus kebawah)
bakar dlm oven sehingga ia agak kekuningan..jgn smpi tergaring sgt.
( 4 )
Bila tart sudah agak kekuningan keluarkan dr oven.
biar ia sejuk sebentar.
adunan creamcheese td dimasukkan kedlm piping bag lalu picit cream kdlm acuan tart td.
sebelum itu terpulang sama ada anda hendak isi inti dgn bluberry atau coklat atau apa je..
( 2 )
Sementara doh tart td berehat melonggar2kn otot2nye kita buat lah filling creamcheese nye ye..
Filling cream cheese:
250 grm cream cheese philladelphia
50ml whipping cream
60 grm icing sugar
1bj telur
1 camca teh essen vanilla
atau sedikit lemon jus dn secubit lemon zest (optional)
Pukul menggunakan mixer cream cheese dgn gula icing hingga sebati,
masuk telur- pukul lg.
masuk whipping cream dn vanilla pukul dgn kelajuan tinggi hingga kembang.
bole juga dibubuh lemon zest dn sesudu lemon juice.
So bole lah mulakan meengisi inti dlm shell tart yg telah sejuk td.
terpulang pd anda sama ada nk inti blueberries, strawberries atau coklat. kemudian tuangkn cream cheese keatasnya.
proses mengisi cream lbh mudah dgn menggunakan piping bag atau isi dlm plastik kecil dn digunting sedikit dpenjuru plastik itu.
Ini acuan besar yg saya buat pd kedua kali.
step yg sama tp apabila telah diisi fillling coklat chips spt ini masukkn semula dlm oven..supaya dia cair.
bole jgk begitu saje (xperlu dicairkan). Saya xcairkn pun..biar je begitu..
Setelah coklat cair..keluarkan dr oven..biar ia sejuk sbntr.
Tuang creamcheese keatasnye..kemudian dilorek dgn blueberry..gubah ikut kretiviti sndri.
Bakar lah sehingga apabila disentuh creamnye dgn jari ia tidak melekat.
bole lah dikeluarkan dr oven. siap.
Lbh sdp jika dismpn dlm peti sejuk.
Membuat spt acuan besar spt gmbr diatas caranye adalah sama spt acuan kecil iaitu dibakar dahulu doh itu sebelum diisi inti dn dituang creamcheese.
Ini lah hasilnye..sedaaappp...cube lah!!!
Ikut lah cara mengikut nombor yg tertera ye..hrp maaf .
No comments:
Post a Comment