BOTOK-BOTOK MERUPAKAN SEJENIS LG MASAKAN MASYARAKAT JAWA DIJOHOR. IA SEAKAN-AKAN PAIS IKAN TAPI BANYAK MENGGUNAKAN DEDAUN ULAMAN.
ENAK DIMAKAN BERSAMA NASI PANAS .
BANYAK TERDAPAT DIJUAL DIPASAR2 MALAM DINEGERI JOHOR. TP LEBIH BAGUS KALAU DIBUAT SENDIRI SBB LBH BNYK ISI DN REMPAHNYA IKUT SELERA SNDRI.
SAYA PUN BELAJAR RESEPI BOTOK-BOTOK INI DARI KAKAK IPAR SAYA YG JUGA MERUPAKAN ORANG JAWA..HIHI..MEMANG SAYA BNYK BELAJAR MASAKAN2 JAWA DARI DIA..(terima kasih bnyk kak nanik..i lap u mmuah!!)
RESEPI NYA;
1. IKAN TENGGIRI (DIPOTONG2) ATAU IKAN KEMBONG (BIAR SEKOR2)
2. REMPAH KARI IKAN
3. BAWANG BESAR DN BWNG MERAH
4. BWNG PUTIH
5. HALIA
6. SERAI
7. LENGKUAS
8. CEKUR (AMBIL YG UBINYA)
9. CILI KERING ( IKUT SUKA BNYK MANA NK PEDAS)
KESEMUA BAHAN NO 2 HINGGA 9 DIKISAR HALUS.
10. SEDIKIT KELAPA PARUT DAN SANTAN (AMBIL SEDIKIT SAJA UTK DIGAUL DLM REMPAH)
11. KERISIK
12. DEDAUN ULAMAN SEPERTI PUCUK UBI, ULAM RAJA, DAUN SEMANGKUK, DAUN CEKUR, APA2 JGK LAH PUCUK ULAMAN YG KITA SUKA
13. GARAM, GULA
14. DAUN PISANG
15. ALAT PENGUKUS
CARANYA;
1) BERSIHKAN DAUN PISANG DAN DILAYURKAN PD API.
2) SEPARUH DARI SETIAP JENIS DEDAUN ITU DIHIRIS HALUS SEPARUH LG BIAR JGN DIHIRIS.
3) BAHAN KISAR TD GAUL BERSAMA REMPAH KARI DAN KERISEK JGK SEDIKIT KELAPA PARUT DAN SANTAN GAUL RATA, JGN TERCAIR BIAR IA PEKAT2.
4) MASUKKAN DEDAUN YG DIHIRIS TD DALAM BAHAN REMPAH. BUBUH GARAM DN GULA, GAUL RATA.
5) MASUKKAN IKAN2 KEDALAM BAHAN REMPAH TD, GAUL RATA.
6) PANASKAN AIR KUKUSAN.
7) SEDIAKAN DAUN PISANG, MULA2 LETAK DEDAUN YG TAK DIHIRIS TD, KEMUDIAN BUBUH SEPOTONG IKAN BERSSAMA REMPAH2 DIATASNYA, BUBUH LAH BNYK2 BAHAN REMPAH ITU BARU SEDAP.
8) KEMUDIAN TUTUP PULA DGN DEDAUN ULAMAN MENUTUPI IKAN, BUNGKUSLAH ELOK2 DN SEPIT DGN LIDI. BUAT LAH HINGGA HABIS SETIAP POTONG IKAN SATU BUNGKUS DAUN PISANG.
9) KUKUS LBH KURANG 1 JAM ATAU SEHIGGA MASAK
No comments:
Post a Comment