Friday, September 7, 2012

PEGEDIL TELUR REBUS



BAHAN2NYA

1.  DAGING /AYAM CINCANG

2.  TELUR DIREBUS

3.  KENTANG REBUS ATAU GORENG

4.   BAWANG BESAR POTONG DADU HALUS

5.   BAWANG PUTIH CINCANG

6.   DAUN SUP CINCANG

7.  CILI HIDUP MERAH CINCANG

8.  BREAD CRUMBS


9.  GARAM , GULA DN LADA SULAH

10. 2 BIJI TELUR  ( UNTUK CELUP PEGEDIL)


CARA;

1.  TELUR YANG DAH DIREBUS KUPAS KULIT DAN KETEPIKAN.

2.  KENTANG YG DAH DIREBUS ATAU GORENG DILENYEK DLM SEBUAH MANGKUK YG BESAR, KETEPIKAN . 

3.  TUMIS DAGING CINCANG DGN SEDIKIT MINYAK .

4.  MASUKKAN BAWANG N BWG PUTIH CINCANG, GARAM GULA DN LADA SULAH.

5. GAUL RATA HINGGA DAGING AGAK KERING. TUTUP API. SEJUKKAN SEBENTAR.

6.  MASUKKAN DAGING CINCANG KEDLM MANGKUK KENTANG LENYEK TD.

7.  MASUK DAUN SUP DN CILI CINCANG DAN ,GAUL RATA.

8.  RASA DULU JIKA KURANG GARAM BOLE TMBH SIKIT LG DN GAUL RATA.

9.  AMBIL SEGENGGAM BESAR KENTANG LENYEK ITU, BULATKN KEMUDIAN LEPERKAN SEDIKIT, BUBUH SEBIJI TELUR REBUS DN BALUT MENUTUPI SELURUH TELUR ITU. KEMASKAN  BEBOLA ITU.

10. BUAT LAH SEHINGGA HABIS TELUR REBUS YG KITA SEDIAKAN.

11.  DALAM SEBUAH MANGKUK KECIL PUKUL 2 BIJI TELUR DGN GARFU, KETEPIKAN SEBENTAR.

12.  SEDIAKAN BREAD CRUMB DALAM SEBUAH PINGGAN,

13.  PANASKAN MINYAK DALAM KUALI

14.  BILA MINYAK DAH PANAS, CELUP BEBOLA PEGEDIL  ITU DLM MANGKUK TELUR KEMUDIAN GAUL DGN BREAD CRUMBS, TERUS MASUKKAN DLM KUALI.

15. GORENG DGN API YG SEDERHANA. BUAT LAH HINGGA HABIS.

16.  ENAK DIMAKAN DGN CILI SOS.ATAU SAMBAL KICAP CILI API.




No comments:

Post a Comment