Saturday, December 15, 2012

PAVLOVA (Mini pavlova)

                                                    Bahan2 yg wajib ada..
                                                    oopss!! telur lupe nk amik gambar

                                                    Ini antara jenama whipping cream yg bole
                                                    digunakan dan yg pasti mestilah guna yg
                                                     non dairy cream kalau tidak whipping cream tu
                                                     tidak akan menjadi.
                                                     Rase dulu whipping cream tu..klu dah manis
                                                     xperlu bubuh icing sugar lg..just pukul je hingga gebu.
                                                 

                                          yg ini saya warnakan pink..saje suke2..

                                           
                                                    Bila dah siap bakar dua keping pavlova
                                                    ukuran yg sama..saya sapukan whipping cream
                                                    setiap satu dn bubuh buah2, pastu saya tindihkan
                                                    dn sapu jgk bahagian atas dgn whipping cream
                                                    dn buah2..maka jd lah spt kek pavlova..
                                                     spt gmbr dibawah ini.




Pavlova

Dah dua tiga kali try baru lah bole upload..
Memang lah orang lain dah lebih dulu buat pavlova ni tp saya ni baru terhegeh2 nk buat..
Sebenarnye saya xminat langsung bende2 manis ni..apatahlg bnyk guna telur (telur putih)..hisy pd saya manis dn xingin langsung nk mencubenye..
Tp bila anak2 mkn kt umh org dn mereka pun ckp "ibu buat lah pavlova ni.." maka saya pun tercabar utk mencubanye..
Ingtkn susah sgt ke buatnye..rupenye..sonang bonar..

Apepun resepi dibawah ni utk rujukan saya dan mereka2 yg sudi share..
Oh ye terima kasih pd blogger @Cik epal atas resepi ini.

Bahan2
4 biji putih telur
3/4 atau 1 cawan castor sugar
                                                                               1 sudu bsr tepung jagung
                                                                                1 sudu kecil cuka
                                                                                1 sudu kecil esen vanilla

CARA2NYA
Pukul putih telur utk dijadikan meringue hingga betul2 gebu.
Masukkn gula sedikit demi sedikit dgn kelajuan tinggi hingga ia gebu dn kental (bila diterbalikkan ia tidak tumpah.
Masukkan tepung jagung, esen vanilla dan cuka. Putar lagi sekejap.
Sediakan baking paper..tuangkan lah sebesar mana meringue itu atas baking paper..buat lah beberapa spot.
Bakar dlm oven dgn temperature yg agak sederhana (ikut oven masing2) saya bkr pd 110c. selama lbh kurg 1jam.
Bila ia dah agak keperangan bola lah tutup suis dn biar ia sebentar dlm oven dgn pintu agak terbuka sedikit.

Keluarkan dr oven..kopekkan dr baking paper itu dn bubuh lah dlm paper cup. Biar ia sejuk sebentar utk kita topping dgn whipped cream.

BAHAN2 WHIPPED CREAM
1 cawan whipping cream
1 1/2 sudu bsr icing sugar (kalau dah manis xperlu bubuh gula)
1 sudu kecil esen vanilla

CARA
Putar whipping cream hingga ia jd cream yg pekat dn kental. masukkan gula dn esen vanilla..putar lg. Bila saja ia dah benar2 gebu trus berhenti putar (jgn over beat ).

Bubuh lah whipped cream itu diatas pavlova dan susun lah buah2 spt strawberry, kiwi dn anggur. Ini akan seimbangkan rasanya yg manis itu..ada rase masam2 jgk .
Simpan sebentar dlm fridge sebelum mkn..enak dimakan sejuk2..

nota:
seeloknye bakar pd suhu 150c selama 15 minit kemudian turunkan pd 130c . Bakar selama 1jam.
Hasilnye merkah diluar tp lembut spt mashmellow didlm.
Tp saya ikut cara saya sendiri iaitu turunkan pada suhu 110c.

















No comments:

Post a Comment