Friday, June 24, 2016

KUIH LOMPANG

 

KUIH LOMPANG WARNA WARNI

1.   2 1/2 cawan tepung beras

2.    1/2    cawan tepung ubi

3.     2 sudu tepung jagung

4.     1 cawan gula pasir

5.      4 cawan air ( 2 cawan utk dimasak bersama gula)

6.       2 helai daun pandan

7.      sedikit esen rose

8.     beberapa pewarna yg kita suka

9.     alat pengukus

10.    acuan lompang



CARA:

Susun acuan lompan dlm alat kukusan.

Panaskn air kukusan..biarkn acuan itu panas dlm kukusan. (inilah tips menjadikan kuih lompang itu berlobang ditengah2)


Ayak kesemua jenis tepung td dlm satu bekas .

Sementara itu masak gula bersama 2 cawan air dn daun pandan hingga gula larut. Ketepikn..

Tuang lg 2 cawan air kedlm air gula.kacau2.

Bila air gula dah agak sejuk tuang sedikit2 dlm tepung...pukul dgn whisk hingga adunan tidak berketul2.

Bubuh esen rose.

Tapis adunan. Bahagikan adunan pd beberapa mangkuk dn bubuh warna setiap satu.

Tuang lah setiap adunan warna tepung td dlm acuan yg telah dipanaskn .

Kukus lah sehingga msk


Nota:

penutup kukusan hendaklah dibalut dgn kain supaya air wap kukusan tidak menitik pd kuih.





No comments:

Post a Comment