Sunday, March 13, 2011

udang laut sweet sour

Udang Laut Sweet Sour
Udang dibersihkan, digunting kaki2 , dibelah belakang dn dibuang kotoran belakangnye.
Cuci bersih, tos.
Goreng udang sebentar dlm kuali, sekejap saje dn ketepikan.

Sedikit cili kering kisar
1 biji Bawang bsr
3 ulas bwng kecil
2 ulas bwng putih
Se inci halia
Kesemua bahan diatas dikisar halus

Cili sos atau Cili sos thai 3 sudu bsr
Tomato sos 3 sudu bsr
1 sudu bsr oyster sauce
1 kiub pati ayam maggie
garam dn gula scukup rase

1. Tumis cili kering dn bahan2 kisar hingga garing.
2. Masukkn garam , dn gula juga kiub aym td. gaul rata
3. Masuk sdikit air (ikut kepekatan mana yg kita suka.
4. Masukkan udang yg telah digoreng sebentar td.
5. Masukkan juga bawang besar sebiji yg telah dipotong bulat juga tomato ceri jika ada, atau tomato buah yg dipotong ikut suka kita.
Setelah digaul rata dn puashati masaknya angkatdn hidang dlm mangkuk dn ditabur daun bawang.


# penggunaan garam dikurangkn jika kita menggunakan kiub pati ayam kedlm masakn kerana ia agak masin.
Bawang yg dipotong bulat dimasukkan ketika penghujung masakan sebelum tutup api.

Sebenarnya masakan ini semua org dah tau ..tp mungkin ade juga yg x tau..maka itu saya share

utk semua yg sudi

## kalau nk lbh rase masam bole dibubuh sedikit sos plum atau air asam jawa atau diperah lemon. Tapi saya hanya suke rase masam dr sos tomato saje..

Udang x perlu buang kulit. hanya buang kaki2 dn sesungut nye yg pnjg, dn dibelah belakangnya menggunakan gunting lbh mudah.

No comments:

Post a Comment