Sunday, March 6, 2011

CREAM PUFF/ ECLAIRS

CREAM PUFF/ECLAIRS
rESEPI NI SAYA DAPAT DR INTERNET ( X INGAT SAPE PUNYA FOTOPAGES) TERIMA KASIH BYK DN CREDIT UTK ORG YG SUDI SHARE RESEPI ITU..

BAHAN2 PASTRY
330 ml air
190 grm mentega/ butter
secubit garam
240grm tpg gandum
9bj telur saiz kecil (saya guna cuma 6 biji saiz sdrhana)
loyang pembakar dialas krts minyak

CUSTARD CREAM
55grm custard pwdr
2bj telur
1 tin susu cair dibahagi 2
225ml air
160 grm gula
stgh sudu mkn butter
esen vnilla

CARA
tuang air, mentega & garam dlm periuk dn jerang atas api hingga didih. tuang tepung gandum kedlm dn kacau dgn segera. masak hingga jadi satu doh yg besar dn tak melekat pd periuk. Tutup api dn biar ia sejuk sebentar. pukul adunan ini sambil dituang telur yg telah dikacau sedikit demi sedikit kedlm doh td hingga habis.
masukkan dlm piping bag dgn menggunakan nozel bintang. Bakar selama 25 minit atau hingga keperangan.
Bila masak, agak sejuk, belah dua tp jgn putus, isi dgn curstard cream.

CARA BUAT CUSTARD CREAM.
Bancuh custard pwdr dgn telur dn stgh tin susu cair. Tapis dn ketepikan
Air, stgh tin lg susu cair dn gula dimasak hingga didih.
Kecilkan api, masukkn bancuhan telur dn tpg custard yg sudah ditapis td.
Kacau selaluhingga peka. Masukkan esen vanilla& butter.
Sejukkan dulu baru diisi dlm puff td.

UTK CHOCOLATE ECLAIRS
Sejukkan custard cream dn ketepikan.
Ammbil 450 grm whip cream dn pukuldgn high speed hingga pekat dn berkilat.
Masukkan custard cream td kedlm whip cream & kacau hingga rata.
Isi dlm kelonsong eclair.
Sapukan coklat cair atas eclairs ygf berinti & tabur badam cincang.
Siap.

No comments:

Post a Comment