Monday, May 21, 2012

KUIH CARA BERLAUK


0
jom kita berpanas dpn dapur plk ye..pada mulenye mmg dah tau nk buat kuih ni mmg agak leceh..kena ngadap dpn acuan bakar..xbole nk tinggal walau skjap..tp dek kerana tekak teringin dn nk buat sndiri..xmo beli..maka diselongkar lah bahan2 yg ade didapur..

BAHAN2 UTK LAUKNYA;
4ulas bwng putih
stgh inci halia
1bj bwng bsr
kesemua bahan diatas ditumbuk atau dikisar halus

3sudu bsr rempah kari daging
300grm daging atau ayam cincang
sedikit minyak
garam, gula utk perasa

cili merah dihiris nipis dn kecil
daun bwng dn daun sup dihiris
kedua2 nya utk dibubuh atas kuih itu ketika membakarnya nanti.

 CARA;
1.panaskan minyak tumis bahan kisar. kalau suka pedas bole tmbh sdikit cili kering kisar. Goreng sebentar.
2. masuk rempah kari yg telah dibancuh dgn sedikit air. masak hingga naik bau dn pecah minyak.
3. masuk minced meat.kacau rata. masuk garam dn perasa. gaul,msk hingga kering.


TEPUNGNYA;
300grm tepung gandum
stgh sudu bsr garam
2 bj telur
300ml santan atau susu cair
500ml air
2 sudu bsr minyak ghee atau planta
pewarna kuning telur.

CARA
1. blend semua bahan diatas melainkan minyak ghee atau planta. tuang dlm mangkuk bsr. rehatkn skjap.
2. Panas acuan kuih bakar. pecikkn sedikit minyak ( ikat dua helai daun pndn dn celupkn pd mankuk kecil yg berisikn sedikit minyak).
3. tuang sedikit adunan tepung dlm acuan, bubuh sesudu kecil inti daging td, tuang diatasnye sedikit lg adunan tepung, kemudian bubuh cili merah hiris dn daun sup daun bwng diatasnya.
4. bila agak sudah msk bole lah diumpil keluar kuih itu.

* api hendak lah kecil saja supaya tidak hangus dn msk tepung itu.
minyak ghee atau planta td utk di pecikkn atau disapu pd acuan itu sbelum tuang adunan tepung supaya x melekat.



sesudu cili kisar (jika nk pedas)

No comments:

Post a Comment