Thursday, August 26, 2010

shabsuka.






























SHABSUKA
Pertama kali cuba resepi ini sbnarnye.. ianya menggunakan daging cincang. setelah merasainya saya rasa lain kali saya akan ubah ikut citarasa sendiri. saya akan tambah kacang phool dan serbuk jintan kedalam masakan ini. pasti lebih mengancam!


resepinya:

daging cincang

bwng putih dan halia kisar halus

sedikit rempah kari

kesemua bahan diatas digaul bersama daging cincang. ketepikan sebentar.

bawang dipotong dadu

cili kering kisar

tomato buah dipotong dadu

tomato puri

tomato sos

air

garam, gula

mix vege

cili merah dn cili hijau hiris

cara:

tumis bawang dadu hingga wangi, masukkan cili kisar, kacau hingga ia pecah minyak, masukkan daging perapan td. bila daging itu agak garing masukkan air, tomato puri, tomato sos, garam dn gula. masukkan juga mix vege. gaul rata. masakan ini mestilah tidak terlalu kering atau cair. tuang dalam caserol dan ditabur diatasnya dgn;

bawang besar dadu

tomato dadu

cili hijau dn merah hiris

buat lubang dan pecahkn telur keatasnya. ikut banyak mana yg kita suka. tabur juga daun sup dn daun bawang. bakar sehingga telur agak separuh masak. enak dimakan dgn roti peranchis atau roti boom. dgn roti gardenia pun bole saja..

No comments:

Post a Comment