Thursday, August 12, 2010

kari daging dan telur.


daging lembu/kambing dipotong kecil basuh dan rebus hingga empuk
telur rebus dan kentang

bawang putih
halia
cili kering
ketiga-tiga bahan td dikisar halus

bawang besar hiris ( biar agak banyak)
daun kari
tomato buah ( potong dadu)
rempah kari daging
susu cair atau santan
tomato ketchup
garam
gula

cara:
daging direbus dlm periuk hingga empuk.
dalam kuali yg lain bubuh minyak, tumis bahan kisar hingga garing, masukkan juga bawang hiris, tomatu yg didadu dan daun kari. tumis sehingga bawang layu dan wangi. masukkn rempah kari daging yg telah dibancuh bersama sedikit air. tuang terus bahan tumis td kedalam periuk rebusan daging, gaul rata. masukkan juga kentang dan air. tutup sebentar hingga daging dan kentang empuk.
masukkan santan atau susu cair, sos tomato, garam dan gula.
masukkan juga telur rebus.
ikut lah kepekatan kuah yg kita suka.
siap!

tips
kari ini boleh juga ditambah carrot atau kacang panjang.

No comments:

Post a Comment