Tuesday, June 28, 2011

Pulut serunding/ pulut urap.

Pulut serunding.
1/2 kilo beras pulut direndam lbh krg 2jam
Setelah itu beras pulut td dicuci dn dimasak dlm periuk dgn sedikit air anggaran separas pulut.
Masak dgn api sederhana supaya tidak hangit. gaul selalu. o ye jgn lupe bubuh sesudu kecil garam.
sementara itu sediakan kukusan. didihkan air kukusan.
Bila pulut itu sudah agak kering airnya (separuh masak), tuang pulut itu kedlm loyang kukusan lalu terus lah kukus.
buka tutup kukusan dn gaul2 pulut itu. tutup lagi sebentar.
bila lihat pulut itu sudah masak, keluarkan dn terus sudukan dlm acuan spt cawan kecil yg dialas dgn sepotong plastik yg dibasahkan utk memudahkan pulut itu keluar dr acuan dn ditelangkupkan keatas pinggan hidang.


Serunding kelapa
1 biji kelapa putih
sedikit cili kisar
5 ulas bwng kecil atau 1biji bwg bsr
2 ulas bwg putih
1/2 inci halia
2 btg serai
1/2 inci lengkuas
2 susu besar udang kering
Kesemua bahan melainkan kelapa dikisar halus.
Dalam kuali bubuh sedikit minyak.
Tumis bahan2 td hingga garing, bubuh garam gula dn juga serbuk kunyit. gaul2.
Masukkan kelapa, gaul rata.
Rasa dahulu bila puashati bole lah ditutup api.
Ikut suka kering atau agak basah serunding itu. ikut la citarasa anda..

p/s bole bubuh kunyit hidup atau kunyit serbuk.

No comments:

Post a Comment