Wednesday, February 29, 2012

Lemak labu kuning bersama udang.



Bahan2:

1. Labu kuning dibuang kulit dn dipotong2 dn bersihkn.
2. Udang hidup atau ayam.

3. 2 btg cili merah dn sedikit cili api
4. 6 ulas bwng merah atau sbiji bwg bsr
5. 1 ulas bwg putih
6. Sedikit ikan bilis atau udg kering
7. Sedikit lada hitam
8. 1 inci kunyit hidup atau 1 sudu kecil serbuk kunyit

Kesemua bahan diatas diblend halus.

9.  Sebtg serai dititik
10.  Sehelai daun kunyit
11.  Sebiji kelapa (ambil santanya) bole juga guna santan kotak

garam, perasa

Cara:

Didlm periuk masukkn labu yg telah dipotong2 bersama sedikit air. dimasak  hingga separuh empuk.
Masukn pula bahan yg telah diblend td..gaul rata.
Masukkn santan dn digaul slalu tetapi pelan2..
Masukkn udang. Jika menggunakn ayam, ayam hendaklah dimasukkn dulu bersama2 labu td supaya empuk.
Masukkn serai titik dn daun kunyit yg di gunting2 atau dikoyak2 saje pun bole.
bubuh garam dn perasa..Rasa dulu..
Jika labu dah empuk bole la ditutupkn api.
Siap!

O ye kepekatan kuah lemak itu terpulang pd citarasa sendiri. Bole ditambah air jika nk lbh berkuah.
Untuk mengelakkn kuah santannye pecah minyak bole ditambah sedikit santan kotak utk mendapatkn
kuah lemak yg cantik..

No comments:

Post a Comment