Thursday, February 16, 2012

Scones

                                         bahan2 yg digaul menggunakan mixer..jgn lama2! bole jgk menggunakan spatula..
                                         simpan dulu adunan doh td dlm freezer kira2 1jam.
                                          kuarkn dr freezer.. leper2 dn tekan2 doh itu dn potonglah spt ini atau bole                                  dgn acuan bulat. Sebelum dibakar sapu scones tu dgn sedikit susu atau telur.
                                           dibakar sehingga msk..( cucuk dgn lidi..kalau lidi tu bersih tidak melekat tepung bermakna ia dah masak..)
Dulu masa skola2 slalu buat scones ni..tp dah lupe..skg teringin nk buat smule..Puas jgk cube resepi scones bnyk kali..tp resepi dr seorang kawan anak yg mmg pakar scones ni  mmg puashati dn sdp. resepinya cukup simple. Disini saya akan syare resepinye..cube lah!

Bahan2:
2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan whipping cream
1/2 cawan granulated sugar
1 camca teh baking powder
sedikit essen vanilla
raisins dn apricot kering / chocolate chips  ( optional )
sedikit orange zest dr sebiji orange (sagat kulit buah oren)
1 sudu jus oren dr buah oren td.
1/2cmt garam

Cara;
Gaul kesemua bahan kering dlm bekas adunan ( tepung, bkg pwdr, garam, gula)
masukkn pula kesemua bahan2 lain..saya suka gantikan raisins dgn chocolate chips. terpulang lah selera msg2.Gaul kesemua jgn lama..Doh itu mmg agak lembek. Alih doh pd bekas lain (jika melekat tabur sdikit tpg) Dlm gmbr diatas kali ini saya xmenggunakan chocolate chips sbb stock kehabisan..
simpan sebentar doh itu dlm freezer kira2 1jam.
kuarkn dr freezer dn terus ditekan2 atau roll stebal 3inci..potong jd 4segi atau bole guna acuan terap yg bulat.
susun dlm loyang pembakar..glaze atasnye dgn susu atau telur.
bakar lah sehingga ia msk..ikut suke msg2 jika nk agak garing..tp jgn terlalu garing nanti ianye keras!
Selamat mencuba!

Maaf susunan resepi dn gmbr agak terbalik..hehehe..
Ni doh scones bercampur chocolates chips.. ikut suke sama ada plain saje pun sdp..

No comments:

Post a Comment