Friday, June 15, 2012

RAINBOW CAKE IN A JAR


Baru dpt upload gmbr je ni..Sabar ye..InsyaAllah akan diberitau bahan2 dn cara membuatnye..

Ok baru dpt nk dok taip..
Cake in a jar..dah bnyk kita tgok sana sini org tayang gmbr2 cakes in jars ni..cantik2 belaka dn menyelerakn sungguh....pd mulenye saya pun terfikir2 mcmana la agaknye..nk buat dn tak pecah ke botol tu jika dibakar nanti..
Disebabkan perasan ingin tahu itu semakin mendesak2 maka saya pun searching2 lah tnet..google..utube..bagai..so..dpt lah jgk blaja..dr melihat saja..xpe lah xpyh nk g baking class..dah malas dah! bkn nk wat meniage pun..sekadar utk suke2..saya mmg xsuke bende manis2 ni..anak2 pun bkn pemakan..mungkin sbb ibu dia dah slalu sgt wt kuih kt umh..so dah mcm x heran....
Yang pasti saya mmg suke mencuba sesuatu yg intresting..

Aritu kebetulan dpt bnyk jgk lah berkat pengantin seorang kwn suami..iaitu botol berisikan potpuri..botol2nye tebal tp mulutnye agak kecil sedikit..xpe lah..botol2 itu dicuci bersih dn bole recycle. Ini lah hasilnye!!

Kita bole buat dgn dua cara sama ada membakar terus kek didlm botol itu atau kek yg siap masak ditekap acuan bulat semuat masuk dlm botol kemudian kita layerkan dgn creamcheese atau apa2 cream frosting yg kita suke.
Kita bole buat adunan kek spt adunan kek yg selalu kita buat..sama ade butter cake, chocolate cake, red velvet cake atau rainbow cake.
Untuk masukkan adunan kek kdlm botol itu dgn lbh mudah dn tidak selekeh ialah kita isikan adunan kek kedlm piping bag. picitkan lah setiap layer kedlm botol itu.
Ketika membakar kita buat cara bain marie atau steam bath iaitu botol2 itu diletak keatas dulang pembakar dn isikan air dlm dulang itu.
Idea yg paling mudah dn seronok utk menggunakan botol ini ialah cara no bake spt no bake cheesecake dan tiramisu. Ianya sgt mudah lg cepat..dn bole terus dismpn dlm fridge sebelum dimakan.

Apapun disini saya sertakan resepi utk membuat rainbow cake dn creamcheese for frosting.

RAINBOW CAKE
2 cawan tepung gandum/ tepung superfine
250grm butter
4 biji telur gred B
1 stgh cwn castor sugar
1/2 cwn susu segar
2 sudu besar serbuk  horlicks
2 cmca teh baking powder
2 camca teh essen vanilla.
pewarna2 yg anda suka ( buatlah kpd 3 atau 4 bahgian mangkuk)

CARA;
Putar butter hingga menjadi cream, masukkn gula sedikit2 dn diputar lagi hingga gebu dn berkrim.
Masukkn telur sebiji2..putar lg sehingga kembang dn gebu.
Masukkan tepung yg telah diayak bersama baking powder dn horlicks sedikit2 diselang seli dgn susu segar.
Akhir sekali masukkan esen vanila dn digaul rata.
Ketika masukkan tepung perlahankan speed mixer itu atau bole jgk digaul saja dgn spatula. Jgn putar terlalu lama.
Bahagikan adunan kepada beberapa bhgian warna yg anda suka kedlm mangkuk2.
Bancuhkan warna2 dlm setiap mangkuk itu. Isikan dlm piping bag setiap satu warna.
Picit lah adunan kek itu sedikit dlm botol . Ulang layer by layer every colour.
Bubuh botol2 itu kedlm dulang pembakar, letak dlm oven, disini barulah kita tuang air kedlm dulang pembakar itu.
Bakar lah mengikut suhu oven anda sndri..dn bila kek msk cek lah dgn lidi spt biase.


Cream Frosting:
1 buku creamcheese Philladelphia
1cwn icing sugar
1 egg york
1 cwn whipping cream
1 sudu kcl esen vanilla

Cara;
Putar creamcheese hingga berkrim.
Masukan ksmua gula dn putar lg hingga putih berkrim dn gebu.
Masukkn kuning telur dn putar lg.
Masukkan whipping crm dn esen vanilla. Putar lg dgn kelajuan tinggi hingga ia kembang dn gebu.
Masukkan adunan krim itu kdlm piping bag. smpn dlm frge sebentar sblum dipipekan ke atas cake yg telah msk dn dibiar sejuk dulu sblum di pipe cream frosting itu.
Pastikan kek telah benar2 sejuk dulu barulah di bubuh pipe creamcheese frosting itu ye.


Apapun saya msh mentah dlm membuat cake in a jar ni..dn saya tau saya msh perlu perbaiki lg..cube dn cube lg..barulah dpt hasil yg lbh fantastic! Tgok lah gmbr diatas tu pun x cukup mengancam lg kn?! Xpe lah yg penting ini smue utk simpanan sendiri.

No comments:

Post a Comment