Wednesday, June 20, 2012

HOMEMADE POPCORN.

 Popcorn yg telah sejuk sedikit dimasukkan kedalam telap besar kedap udara supaya tidak lemau.


 Baru keluar dr oven..disejukkn sebentar utk dimasukkn kdlm bekas kedap udara.


Butter, brown sugar, honey dn essen vanilla di masak dn digaul rata..


Jagung yg telah meletup-letup dlm periuk dn menjadi popcorn...


 Inilah bahan2nye supaya anda semua lebih jelas..ok.....opss..sori lupe plk..tertinggal minyak masak dlm gmbr ini..



BAHAN2NYA;
1) . Jagung mentah ( sama ada yg dibeli timbang atau siap dlm pack) tak perlu dicuci yg pasti ianye bersih.Ambil lah dlm 3 genggam penuh.
2) . Minyak masak.

Mula2 bubuh 3 genggam jagung dlm periuk, tuang minyak masak sekadar menutupi jagung itu. 
Buka api sederhana saje dn tutup periuk dgn penutup periuk .
Tunggulah sehingga jagung2 itu meletup2 dn melompat2 dlm periuk.
Goyang2kn periuk supaya ia bergaul sekata. (jangan dibuka penutup periuk itu)
Ketika jagung2 galak meletup2 dn melompat2 dlm periuk kecilkn api paling kecil.
Jika dah tak de bunyi meletup2 lg baru lah bole ditutup api.
Tuang jagung kedlm sebuah mangkuk besar. Ketika ini mungkin masih ada jagung yg belom jd popcorn didasar periuk. Biarkan jgn diambil biji2 jagung yg x menjadi itu..Anda bole ulangi masak semula biji2 jagung yg x menjadi itu dgn menuang sedikit mnyk lg dn pasang api semula dlm periuk td..api kecil saja.tutup periuk seperti proses mula2 td..ini hanya lah utk mengelak pembaziran..

Dalam sebuah kuali bubuh 3 sudu butter, 2 sudu minyak, 1 stgh cawan brown sugar, 2 sudu bsr madu dan 1 sudu kecil essen vanilla.
Pasang api sederhana kecil. gaul2 rata sehingga butter dn gula cair . jgn lama sgt nanti dia terlalu pekat. sekadar semuanye cair dn rata.jika ia kelihatan pekat bubuh sedikit minyak. Jgn dituang air.
Tutup api.
Tuang popcorn yg dlm mangkuk besar td kedlm kuali. Gaul rata kesemuanya.

Switch on oven 150degree, Tuang kesemua popcorn dlm loyang besar yg dialas dgn brown paper. Ratakan.
Bakar dlm oven sehingga ia kelihatan keemasan, keluarkn dr oven, terbalikkn dn gaulkn yg sebelah bawah pula. masukkan semula dlm oven. sekejap saje.
Ketika jagung dlm oven anda kena lah selalu perhatikan supaya ia tidak hangus.
Keluarkan dr oven, sejukkn sebentar sebelum dimasukkan dlm bekas kedap udara.
Proses membakar td tidak lah lama..sekadar utk merangupkan lg popcorn itu dn warnanye akan lebih keemasan.

Kuantiti setiap bahan terpulang kpd suke masing2..
Agak2 sendiri lah..nk bnyk atau sikit..nak manis atau kurang manis..


No comments:

Post a Comment