Tuesday, July 3, 2012

EPOK-EPOK SAYUR, SAMBAL SARDIN DAN KELEDEK.

Epok-epok atau tepung bawang adalah dua nama yg berbeza bg sejenis kuih yg sama bg masyarakat melayu dinegeri Johor. Dari kecil sejak dilahirkan memang ini lah panggilan bg kuih yg saya gemari hinggalah suatu hari ketika saya berhijrah keKuala Lumpur dan bekerja disana..kawan2 diofis memesan kuih karipap dgn kakak cleaner yg berniaga kuih muih disitu. Saya yg baru disitu pelik mengapa diorg panggil kuih epok-epok itu karipap sedangkan setahu saya currypuff (karipap) sejenis kuih menggunakan puff pastry yg merekah tu..Rupa2nye itu lah panggilan mereka2 warga kota Kuala Lumpur akan kuih itu..bila saya sebut epok-epok mereka plk yg pelik...so kini epok-epok atau tepung bawang dah semakin lenyap dibibir..bantai lah semua kita panggil karipap. Kalau dulu diJohor kami panggil karipap pusing itu Tembosa pusar.

Sarapan pagi jemput-jemput bawang atau jemput-jemput pisang..kini dah terikut jgk mereka2 menyebut Cekodok!
Apapun jgk kuih2 tradisional ini tak pernah berubah rasa kelazatan dan cara memasaknya..tetap sama..cuma lain orang lain cara..
Disini saya akan tunjukkan cara membuat inti epok-epok sayur yg enak dimakan bersama sos cili.



BAHAN-BAHANNYA:
Bawang besar dihiris
Bawang putih dicincang halus
Udang buang kulit dn dipotong kecil2
Crab stick dipotong kecil2
Kesemua bahan diatas utk ditumis.

Taugeh
carrot sagat atau potong pjg nipis2
cellery potong kecil2 dn nipis
timun jepun disagat
daun sup daun bawang (dlm gmbr diatas x ada)

CARA:
Panaskan kuali, bubuh sesudu bsr minyak (jgn bnyk minyak nanti susah ketika proses mengisi inti dlm doh tepung ia akan melelh minyak).
Tumis semua bahan tumisan, bubuh garam gula, masukkan juga cellery dulu kerana ia agak keras. Bubuh hanya sesudu air (kita xmo ia basah sangat) sekadar mengempukkn cellery itu. Gaul rata
Rasa dulu. Bila rasa bahan2 tumisan dah masak ( udang dn crab stick) bole lah ditutup api lalu terus masukkan sayur2 yg lain kedalam kuali. gaul rata. Ini adalah utk supaya sayur2 itu masih rangup.

Tuang dlm mangkuk dn biar ia sejuk sebentar barulah boleh diisi didlm doh karipap.
Maaf disini saya tidak tunjukkn cilli sos pencicah epok-epok sayur.
Nanti saya akan updatekn .

Ini pula ialah inti sambal sardin.
BAHAN2nya
Cili kisar
1 ulas bawang putih
1 biji bawang besar dihiris
1 biji kentang dipotong dadu kecil2
1 tin kecil sardin
3biji limau kasturi
garam
gula

Tumis cili kering kisar hingga garing, masukkan kentang dn sedikit air biar hingga kentang empuk.
Masukkan bawang hiris, garam gula, dn sardin yg telah dibuang tulang dan dihancurkan dgn garfu.
Bila ia agak kering perahkn jus limau. gaul rata. rasa dulu.

Ini pula inti kari keledek.

Bahan2:
keledek dipotong dadu kecil2
sesudu cili kisar
bawang besar/ bwng merah
bawang putih
halia
sedikit rempah kari
sedikit ikan bilis
sedikit udang kering
air
sedikit santan
garam gula

CARA
Kesemua bahan diatas melainkan keledek dikisar.
Tumis bahan kisar, hingga garing, masukkan keledek yg telah dipotong dadu.
masukkan air dan santan. Masak sehingga keledek empuk dan pekat.
Bubuh garam gula. rasa dulu.
Bubuh dalam mangkuk dan sejukkan sebentar sebelum proses mengisi inti karipap dlm doh dan seterusnye proses mengelim karipap.

Saya buat banyak2 dan digoreng sebentar tak perlu garing untk disimpan dalam peti sejuk (jadi karipap segera)
Kalau kita tak goreng dulu dan terus disimpan walaupun kita alas dengan plastik dlm tupperware dn disimpan dlm fridge ia tetap akan melekat apabila kita nk menggoreng nya nanti..Ingat tu!! pekara ini saya telah alami..hehehe..belajar dari kesilapan..

Nanti saya akan tunjukkan satu lg cara buat inti lemak kuning keledek.

No comments:

Post a Comment