Monday, July 9, 2012

PUDING ROTI FRUIT COCKTAIL

Puding roti atau bread pudding sejenis dessert yg sgt mudah membuatnya. Ada berbagai cara ikut selera dan kreativiti sendiri. Kali ini saya tunjukkan resepi puding roti yg telah saya reka sendiri jugak kombinasi dari resepi Asian food channel.

BAHAN2NYA;
Roti (apa juga jenis roti)
Susu segar
Castor sugar 1 cawan
4 biji telur
Setengah cawan butter cair
1 cawan whipping cream
Setengah tin fruit cocktail
1 sudu kecil esen vanilla
Kek marble warna warni


CARA;
(1) Panaskan oven.

(2) Gris bekas atau loyang dgn sedikit marjerin.

(3) Potong kecil2 atau koyak2kn roti. (lbh kurang 8 keping roti) jika kurang bole tambah.

(4) Dalam sebuah mangkuk besar pukul telur dan gula sebentar.

(5) Masukkan butter cair dan pukul lg.

(6) Bubuh esen vanilla, gaul rata.

(7) Masukkan roti2 td dlm mangkuk itu, tuang susu.

(8) Tuang fruit cocktail bersama sedikit air nya, gaul rata.

(9) Pastikan roti itu tenggelam dlm susu, jika susu kurang, tambah lagi.

(10) Tuang sedikit dari adunan roti itu dlm loyang,

(11) Potong2 nipis kek marble, susun atas roti td.

(12) Jirus sedikit2 air fruit cktail atas kek2 itu.( hanya utk ia basah saja)

(13) Tuang habis semua adunan roti td menutupi kek itu.

(14) Tekan2 sedikit supaya ia tenggelam, (boleh dituang lg susu keatasnya)
Bakar sehingga ia masak dan diatasnya kelihatan agak garing.





Puding ini enak dimakan bersama custard sauce.

Bahan2nya;
1 tin susu cair
3/4 cawan air
4 sudu bsr gula
2 sudu bsr tepung custard 
1 sudu bsr tpg jagung
2 sudu kecil esen vanilla

(1) Masukkan kesemua bahan melainkan esen vanilla kedalm sebuah periuk kecil, kacau rata, pastikan tepung custard dn tpg jagung tidak bergentel.

(2) Nyalakan api kecil saja. Masak sehingga ia agak pekat sedikit.  Jangan sampai hangit. hendaklah dikacau selalu. Akhir sekali bubuh esen vanilla, gaul rata, tutup api.

(3) Biar ia sejuk dulu barulah disimpan dlm fridge. Enak dimakan sejuk2.

Note;
Kuantiti bahan terpulang masing2.
Jika rasa terlalu manis bole dikurangkan. yang pasti rasa dulu.

No comments:

Post a Comment