Saturday, June 2, 2012

UDANG DAN SOTONG GORENG TEPUNG.

Saya sebenarnya dah bnyk kali cube goreng sotong dn udang bertepung ni..bnyk kali jgk lah fail..tp xpedulik cube dn cube lg..smpi dpt hasil yg memuaskn..
Tentu anda semua jgk mengalami mslh yg sama..iaitu kononnye ikut cara yg betul tp bila dah goreng tepungnye tertanggal dr sotong itu..(yg selalu buat masaalah ni sisotong lah).
Setelah perhatikan tekniknye mstilah betul..meh saya syer cara nye ye..actually bahan lbh kurang sama spt menggoreng pisang .

Bahan:
udang
sotong

Cara;
siang sotong spt biase, bhgian janggutnye buang lah dakwat hitamnye dn mata sotong jgk giginye..
potong bulat2.
kopek kulit udang tp tinggalkn bahgian ekornye saja jgn dibuang.
cuci bersih kesemuanye dn tos.
Bubuh sotong yg telah ditos td dlm periuk kecil. jangan dibubuh air atau minyak..biar je begitu..buka api.
Masak sehingga sotong itu akan mengeluarkn airnye..jgn lama sgt..skjp saje.
Tapis sotong td (buang airnye yg dlm periuk itu)
Lap sotong2 itu menggunakan kitchen towel yg bersih, pastikan ia betul2 kering.(supaya bila menggoreng ia tak meletup2)
Udang pula setelah dicuci bersih..tos jgk dn lap kering..(udang tak perlu dimsk spt sotong td)


setengah cawan tepung gandum
udang dn sotong yg telah dilap kering td digaul dgn tepung ( jgn dibancuh air)


3 sudu tepung gandum
3sudu tepung beras
3 sudu tepung jagung
1 sudu kecil baking powder
1 biji telur (dipukul)
sedikit garam
serbuk lada sulah
sedikit kunyit
sedikit air (kuantitinye saya xpasti..tp harap anda tuang lah sikit2 utk mendpt adunan yg pekat. Ingat! jgn tercair plk..


Cara
Satukan kesemua bahan diatas dlm sebuah mangkuk ..gaul rata dulu semuanya barulah dibubuh air sedikit demi sedikit dulu supaya mendpt adunan yg pekat. Biarkn sekejap supaya baking powder yg ade didlm bertindak.

Proses menggoreng
Panaskan kuali dn bubuh minyak..biar sederhana panas.
Sotong dn udang yg telah digaul dgn tepung td diambil satu2 celup dlm adunan tepung td..dn masukkn dlm minyak panas.
Jangan rapat2 antara satu sama lain dan jgn digoreng bnyk2. Buatlah sedikit2.
Pastikan ianye dah agak garing barulah diterbalikkn ( supaya adunan tepung tak tertanggal)
Ulang proses menggoreng sotong dn udang ini secara diambil satu2 atau seketul2 celup dlm adunan tepung.
Jangan diambil bnyk2 skali celup!
Setelah garing angkat dn bubuh dlm pinggan yg dialas dgn paper towel.

Harap anda semua faham dn terlerai lah masaalah nk mkn sotong goreng yg bole dibuat sendiri dirumah.
Ok selamat mencuba!
Hidangan ini mestilah dimakan ketika panas2 lg barulah dpt nikmati kegaringan dn kerangupannye tu..
Kalau dah sejuk..hmmm..pasti kurang enak..


No comments:

Post a Comment