Wednesday, September 11, 2013

ROTI MANIS / ROTI NAIK & DONAT BERINTI VANILLA CREAM.

Begitu lama menyepi..xde sbb lain selaindari penyakit malas melanda..tp membaking tetap berjalan terus..hihihi..
Saya nak kongsi resepi roti manis yg dah bnyk kali buat pun..dan pasti anda semua jgk pnh buat..
tp utk tidak lupe sengaja saya simpan resepi disini . tapi walau dah beberapa kali buat pun kdg2 kurang menjadi juga...practise makes perfect..InshaaAllah..
Jom kita tgok bahan2nye..yg mana ade jgk saya google beberapa blogger punya resepi..kita share sama2 ye..



BAHAN2;

BAHAN (A)

400 grm BREAD FLOUR OR HIGH PROTEIN FLOUR
3 SUDU BSR BUTTER
2 BIJI TELUR
2 SUDU KECIL BREAD IMPROVER
2 SUDU BSR SUSU TEPUNG
2 SUDU BSR HORLICKS
2 SUDU BSR SUSU PEKAT
3 SUDU BSR GULA CASTOR
1/2 SUDU KCL GARAM HALUS
1/2 GELAS AIR SUAM

BAHAN (B)

1 PEKET YEAST MAURIPAN
1/2 CAWAN/MUG AIR SUAM (suam2 kuku)
1 SUDU KCL GULA
KETIGA2 BAHAN INI DIGAUL DLM CAWAN DN BIAR SEBENTAR UTK IA BERTINDAK.

CARA2 ;

1. MULA2 KITA SEDIAKAN BAHAN B.
    SEMENTARA BAHAN B BERTINDAK IAITU NAIK BERBUIH..KITA SEDIAKAN BAHAN A.  JIKA YIS BAIK IA AKAN CPT BERTINDAK TP JIKA IA TIDAK MENUNJUKKN APA2 PERUBAHAN BERERTI YIS ITU TIDAK ELOK MGKIN DAH EXPIRED..BUANG SAJA . KITA X BOLE TERUSKAN PROSES MEMBUAT ROTI KALAU YIS TIDAK ELOK. KALAU TERUSKAN JGK ROTI TU AKAN JD BANTAT (x naik).

2. DIDALAM MANGKUK MIXER KITA SATUKAN KESEMUA BAHAN A MELAINKAN AIR SUAM.

3. PUTAR MENGGUNAKAN PEMUTAR DOH / ROTI. KESEMUA BAHAN..MASUKKAN BAHAN B (YIS).

4. TUANG SEDIKIT DEMI SEDIKIT AIR SUAM. PUTAR LAGI.

5. PUTAR SEHINGGA IA AGAK LICIN..PUTAR AGAK LAMA SIKIT SUPAYA TEKSTUR DIA LBH HALUS.

6. SETELAH PUASHATI..STOP THE MACHINE..BULATKAN DOH MENJADI BOLA YG BESAR. SAPUKAN SEDIKIT MINYAK DALM MANGKUK ADUNAN, LETAK DOH DN TUTUP DGN TOWEL BERSIH. BIARKAN IA NAIK SEKALI GANDA KIRA2 SETENGAH JAM.

7. BILA DOH DAH NAIK KITA TUMBUK DOH ITU (PUNCH) ULI2KN SEKEJAPDN BULAT2KN SEBESAR BOLA GOLF ATAU IKUT LA BSR MANA ANDA SUKA, BAHAGI2KN DOH MENJADI BEBERAPA BIJI BOLA GOLF YG MUAT UTK DILETAKKAN DLM LOYANG PEMBAKAR.

8. BUBUH DOH BUALAT2 TD DLM LOYANG PEMBAKAR SECARA RAPAT2. KETIKA INI  KITA BOLE BUBUH INTI APA2 JE YG KITA SUKA DIDLMNYA..ATAU KITA SUKA IA KOSONG DN DISAPU JAM ATAU KAYA SETELAH DIBAKAR..TERPULANG PD CITARASA SENDIRI.

9. BIARKAN DOH TD BERTUTUP DGN TOWEL SBNTR KIRA2 30 MINIT..BILA IA TELAH NAIK..SAPUKAN DIATASNYA DGN EGG WASH (TELUR KUNING DN SEDIKIT SUSU SEGAR YG DIKOCAK DGN GARFU). BOLEH DITABUR DGN GULA ATAU BIJAN ATAU COKLAT ATAU APA2 SAJA YG KITA SUKA.

10. BAKAR HINGGA KEKUNINGAN DIATASNYA DN APABILA DICUCUK DGN LIDI IA BERSIH MENANDAKAN IA MASAK DN BAIK. BOLE JGK BIAR IA AGAK GARING SIKIT DIATAS. TP JGN SMPI HANGUS DIBWHNYA..







INI HASILNYA ..


BOLEH DISAPU KAYA ATAU JAM ATAU BUTTER..
RESEPI YANG SAMA JGK BOLE KITA BUATKAN DOUGHNUT BALLS BERINTIKAN VANILLA CREAM.


RESEPI VANILLA CREAM

1 CAWAN SUSU SEGAR
1 SUDU KECIL ESSEN VANILLA
1 BJ KUNING TELUR
30 GRM GULA CASTOR
20 GM TEPUNG JAGUNG

DIDHKANSUSU SEGAR.
DALAM SATU BEKAS PUKUL TELUR DN GULA HINGGA SEBATI, MASUKKAN TEPUNG JAGUNG DN GAUL RATA.
TUANG SEDIKIT SUSU YG DIDIHKN TD DN GAUL RATA LAJU2 SUPAYA X BERKETUL..
TUANG KEDALAM BAKI SUSU SEGAR TD DAN PANASKN SMULA ATAS API KECIL.
GAUL GUNA WHISK LAJU2..
MASAK JGN TERLAU PEKAT SGT..KALAU PEKAT SGT BOLE BUBUH SIKT LG SUSU.
RASA MANISNYA..KALAU SUKE LBH MANIS BOLE TAMBAH GULA.

ALIHKAN DALAM MANGKUK, DAN TUTUP DGN CLING WRAP. SEJUKN SEBENTAR.
ISI DLM PIPING BAG YG TELAH DIBUBUH NOZEL BERMUNCUNG TIRUS UTK MUDAH DIPIPE DLM DONUT.

DONUT INI BOLE DIBUAT SAMA ADA BAKAR ATAU DIGORENG.


AMBIL SEBIJI DONUT, TOREH SEDIKIT DGN PISAU KECIL, CUCUK KEDLM PISAU ITU UTK RUANG DIISI VANILLA CREAM ITU NANTI.

PICIT CREAM YG TELAH DIISI DLM PIPING BAG KEDLM BHGIANDONUT YG BERTOREH DGN PISAU TD.
BUAT HINGGA HABIS SEMUA DONUT.

BOLE DICELUP PD COKLAT GANACHE ATAU APA2 JUGA YG KITA SUKA SPT YG TERDPT DLM GMBR INI.


SELAMAT MENCUBA.!!!!

No comments:

Post a Comment