Wednesday, September 18, 2013

KEK OREN BERKRIM MELELEH....



 RESEPI KALI INI ORANGE CAKE/KEK OREN.


KEK OREN...DGR PUN MACAM BIASE JE..XDE YG MENARIK DN TERTARIK KN? TP CUBELAH RESEPI INI INSYAALLAH MENEPATI CITARASA..LEBIH2 LG APABILA DITOPPING DGN CREAM CHEESE MELELEH...RASANYA MACAM VANILLA ICE CREAM..NYUM NYUM!!!!


BAHAN2;

2 CAWAN TEPUNG KEK

1 CAWAN GULA CASTOR

1 CAWAN MINYAK JAGUNG

4 BIJI TELUR

3 SUDU BESAR SUSU PEKAT MANIS

3/4 CAWAN FRESH ORANGE JUICE ATAU JUS DARI 2 BIJI BUAH OREN SUNKIST

SEDIKIT ORANGE ZEST DR SEBIJI OREN  ( parutan kulit oren tp jgn smpi terkena bahgian putih buah oren )



CARA;

1.  AYAK TEPUNG KEK DAN GAULKAN DENGAN ORNGE  ZEST, KETEPIKAN SEBENTAR.

2.  DALAM MANGKUK MIXER PUKUL TELUR HINGGA KEMBANG, MASUKKAN GULA SEDIKIT DEMI SEDIKIT. PUTAR LAGI HINGGA PUTIH GEBU.

3.  MASUKKAN SUSU PEKAT DAN MINYAK JAGUNG..PUTAR LAGI DALAM 5 MINIT.

4.  PERLAHANKAN MIXER, TUANG SEDIKIT DEMI SEDIKIT TEPUNG KDLM DISELANG SELI DGN ORANGE JUICE.

5.  STOP MIXER, GAUL ADUNAN PERLAHAN MENGGUNAKAN SPATULA..GAUL RATA SEKEJAP SAJA . TUANG DALAM DUA LOYANG KECIL YG BERUKURAN SAMA. PASTIKAN SAMA RATA TIAP SATU ADUNAN KEK YG DITUANG ITU.
ANDA BOLE JGK MENGGUNAKAN HANYA SATU LOYANG BERUKURAN 8" KEMUDIAN NANTI DIPOTONG DITENGAH2NYA UTK DISAPU KRIM.

6.  BAKAR HINGGA MASAK .





CREAM CHEESE MELELEH (cream cheese frosting)

BAHAN;
JAM RASPBERRY ATAU JEM STRAWBERRY DICAMPUR DGN JEM BLUEBERRY

1.   1 KOTAK CREAM CHEESE PHILLADELPHIA ATAU 1 BGKS TARTURA ( BIAR DLM SUHU BILIK KIRA2 STGH JAM SBLUM KITA MULAKAN PROSES MEMBUAT KRIM)

2.   1 CAWAN WHIPPING NON DAIRY CREAM

3 .   1/2 CAWAN SUSU PEKAT

4.   1 CAWAN FRESH MILK

5.  1/2 CAWAN WHIPPING CREAM 

6.  1 SUDU KECIL VANILLA ESSENCE

PUKUL CREAMCHEESE ( bahan no 1) HINGGA LEMBUT DLM MANGKUK MIXER , MASUKKAN BAHAN ( 2 )  DN ( 3 ) PUKUL HINGGA BTUL2 GEBU.

AMBIL 3 SUDU CREAM YG DAH JADI GEBU ITU, BUBUH DLM MANGKUK KECIL. GAULKAN DGN 2 SUDU JEM RASPBERRY , GAUL RATA DN KETEPIKAN SEBENTAR.
BAHAN INI ADALAH UTK DISAPU PD TENGAH2 KEK. KALAU ANDA NK BUAT DUA TIGA LAYER KEK BOLE LAH LEBIHKAN KRIM DN JAM TD.

UTK CREAM MELELEH PULA, LEBIHAN CREAM DLM MANGKUK MIXER TD KITA MASUKKAN BAHAN (4 ) , (5 ) & ( 6 )   DN DI PUTAR LG LBH KURANG 2 KE 3 MINIT, STOP MIXER.

SIMPAN SEBENTAR CREAM DLM FRIDGE SEBELUM DI TOPPING ATAS KEK.

CREAM FROSTING NI MEMANG KITA BUAT TIDAK PEKAT SPT YG BIASE KITA LIHAT PD KEK2 BDAY ATAU WEDDING CAKE. SELALUNYA JARANG YG SUKA MAKAN CREAM DIATAS KEK TU KN? JADI CUBA LAH BUAT CREAM NI YG RASANYA SPT ICE CREAM DN LBH AGAK MELELEH.. YG PASTINYE KANAK2 JGK MENGGEMARI CREAM INI. ALA2  ICE CREAM SAUCE GITUU...

OK BERBALIK PADA KEK TADI....

BILA KEK DAH MASAK, SEJUKKAN SEBENTAR. SETELAH DISAPU CREAM RASPBERRY DITENGAH2 KEK, LETAK SATU LG KEK DIATASNYA, 
TUANG CREAM FROSTING DIATAS KEK.. TAPI SEBELUM ITU KEK TU HENDAK LAH DILETAK DIDALAM PINGGAN ATAU BEKAS YG BOLE BERTAKUNG CREAM YG AKAN MELELEH TU NANTI..( TAK BOLE ATAS CAKE BOARD) 

KEK INI LEBIH  PD UTK MKN SENDIRI...

HIASLAH MENGIKUT KREATIVITI ANDA. BOLE JGK DIPIPE DGN CHOCOLATE GANACHE.


SELAMAT MENCUBA!!!!






















No comments:

Post a Comment