Friday, September 20, 2013

MINI PAVLOVA





MINI PAVLOVA

BAHAN2NYA;

4 BIJI TELUR PUTIH

1 CAWAN GULA CASTOR

1 SUDU KCL CUKA

1 SUDU KCL CREAM OF TARTAR

1 SUDU BSR TEPUNG JAGUNG


CARA;

1.  PANASKAN OVEN.120c. SEDIAKAN PAPERCUP.

2.  PUKUL TELUR PUTIH DLM MANGKUK MIXERYG BENAR2 KERING DAN BERSIH.

3.  MASUKKAN GULA CASTOR SEDIKIT DEMI SEDIKIT. PUKUL HIGGA KEMBANG DN GEBU

4.  MASUKKAN CREAM OF TARTAR DN TEPUNG JAGUNG. PUKUL DGN KELAJUAN TINGGI.

5.  PASTIKAN ADUNAN BETUL2 GEBU IAITU APABILA MANGKUK DITERBALIKKAN IA TIDAK TUMPAH.

6.  MASUKKAN DLM PIPING BAG YG DIBUBUH NOZEL BINTANG.

7.  PICITKAN DLM PAPERCUP. BAKAR SELAMA 1 JAM 20 MINIT DGN SUHU DITURUNKAN PD 100c.

8.  SETELAH CUKUP MASE TUTUP SUIS DN BIAR IA DIDLM OVEN SELAMA LBH KRG 30 MINIT.

KELUARKAN DR OVEN DN BIAR IA SEJUK SEPENUHNYA BARULAH BOLE DIPIPEKN CREAM DIATASNYA.


200 ML WHIPPING CREAM NON DAIRY

1 SUDU KCL ESEN VANILLA

PUKUL  KEDUA BAHAN  HINGGA KENTAL DN XPERLU GULA KERANA IA DAH MANIS.

BUBUH DLM PIPING BAG DN BOLE LAH DIPICIT ATAS SETIAP PAVLOVA TD.

HIAS LAH DGN POTONGAN BUAH SEGAR SPT STRAWBERRY, KIWI ATAU ANGGUR ATAU PEACH.




TIPS:

SEELOKNYA JGN DIBUBUH CREAM DULU DIATAS PAVLOVA. SIMPAN DULU DLM FRIDGE.

APABILA HENDAK DIHIDANG PD TETAMU ATAU CUSTOMER NK DTG AMBIL ORDER BARULAH BOLE DIPIPE CREAM DN DIBUBUH BUAH2AN PD PAVLOVA ITU.. INI UTK MENGELAKKN CREAM ITU ROSAK OLEH LELEHAN AIR DR BUAH2 SEGAR ITU.




No comments:

Post a Comment