JOM KITA BUAT ROTI MANIS RASA KOPI YG SGT SEDAP DAN BERBAU HARUM INI..
GAMBAR DIBAWAH MENUNJUKKAN DOH ROTI YG SDG REHAT
UTK IA NAIK DUA KALI GANDA. SORRY X SMPT AMIK GMBR MASE
IA NAIK GEBU SBB DAH TERUJA SGT NK TUMBUK BILA NMPK IA
NAIK MANTOP HIHI..
(A) DOH ROTI
500 GRAM TEPUNG ROTI / HIGH PROTEIN
2 SUDU KCL BREAD IMPROVER
2 SUDU KCL SOFTENER
1 SUDU KCL GARAM HALUS
2 SUDU BSR SUSU TEPUNG
KESEMUA BAHAN DIATAS DIAYAK DALAM MANGKUK MIXER.
(B) 1 PEKET YEAST SEGERA
1/2 CAWAN AIR SUAM
1 SUDU KCL GULA
KESEMUA BAHAN DIATAS DIGAUL RATA DN BIAR SEBENTAR HINGGA IA BERBUIH. JIKA IA TIADA PERUBAHAN BERMAKNA YEAST ITU ROSAK DN X BOLE DIGUNA. BUANG JE DN GUNA YG BARU.
(C) 2 BIJI TELUR
200 ML AIR
2 SUDU BSR SUSU PEKAT
KESEMUA BAHAN TD DIPUKUL DGN GARFU.
(D) 60 GRM BUTTER
2 SUDU GULA
(E) 50 GRM TEPUNG GNDUM
200 ML AIR --DUA BAHAN INI DI MASAK DLM PERIUK HINGGA PEKAT,
INI DINAMAKAN ROUX.
CARA;
MASUKKAN SEMUA BAHAN DLM MANGKUK MIXER YG ADA TEPUNG TD, PUTAR HINGGA JADI DOH YG X MELEKIT.
BULATKAN DOH JD BOLA YG BSR, BUBUH SDIKIT MNYK PD DASAR BOWL, TUTUP DGN TOWEL. BIARKAN IA NAIK DUA KALI GANDA.
BIARKAN IA DITEMPAT YG AGAK PANAS SUPAYA IA LBH CPT NAIK.
GAMBAR DIBAWAH IALAH INTI / FILLING
500 GRAM TEPUNG ROTI / HIGH PROTEIN
2 SUDU KCL BREAD IMPROVER
2 SUDU KCL SOFTENER
1 SUDU KCL GARAM HALUS
2 SUDU BSR SUSU TEPUNG
KESEMUA BAHAN DIATAS DIAYAK DALAM MANGKUK MIXER.
(B) 1 PEKET YEAST SEGERA
1/2 CAWAN AIR SUAM
1 SUDU KCL GULA
KESEMUA BAHAN DIATAS DIGAUL RATA DN BIAR SEBENTAR HINGGA IA BERBUIH. JIKA IA TIADA PERUBAHAN BERMAKNA YEAST ITU ROSAK DN X BOLE DIGUNA. BUANG JE DN GUNA YG BARU.
(C) 2 BIJI TELUR
200 ML AIR
2 SUDU BSR SUSU PEKAT
KESEMUA BAHAN TD DIPUKUL DGN GARFU.
(D) 60 GRM BUTTER
2 SUDU GULA
(E) 50 GRM TEPUNG GNDUM
200 ML AIR --DUA BAHAN INI DI MASAK DLM PERIUK HINGGA PEKAT,
INI DINAMAKAN ROUX.
CARA;
MASUKKAN SEMUA BAHAN DLM MANGKUK MIXER YG ADA TEPUNG TD, PUTAR HINGGA JADI DOH YG X MELEKIT.
BULATKAN DOH JD BOLA YG BSR, BUBUH SDIKIT MNYK PD DASAR BOWL, TUTUP DGN TOWEL. BIARKAN IA NAIK DUA KALI GANDA.
BIARKAN IA DITEMPAT YG AGAK PANAS SUPAYA IA LBH CPT NAIK.
GAMBAR DIBAWAH IALAH INTI / FILLING
FILLING
200 GRM BUTTER
70 GRM BROWN SUGAR
1/2 SUDU KCL ESEN VANILLA
BOLE BUAT HANYA STGH SUKATAN
PUKUL KESEMUA BAHAN DIATAS HINGGA RATA. SIMPAN DLM PETI SEJUK .
GAMABR DIBAWAH MENUNJUKKAN TOPPING / COFFEE CREAM
TOPPING
100 GRAM BUTTER
80 GRM ICING SUGAR
2 BIJI TELUR
2 SUDU BSR INSTANT COFFEE BANCUH DGN 1 SUDU BSR AIR PANAS
100 GRM TEPUNG GANDUM
50 GRM TEPUNG JAGUNG
PUKUL KESEMUA BAHAN DIATAS MELAINKAN TEPUNG HINGGA RATA.MASUK TEPUNG SIKIT2 HINGGA RATA, JIKA PEKAT SGT BOLE TAMBAH SIKIT AIR PANAS.
BUBUH DLM PIPING BAG.
SETELAH DOH ROTI NAIK DUA KALI GANDA, TUMBUK DAN ULI2 SEKJP.
BUAT BULAT2 KECIL JADI 16 - 17 BIJI.
ISI INTI / FILLING DLM DOH BULAT2 TD SPT KUIH PAU. HATI2 JGN SMPI INTI TERKELUAR.
SUSUN JARAK2 DLM LOYANGYG DIALAS DGN BAKING PAPER YG DI SAPU BUTTER.
BIAR DOH NAIK KEMBANG LG.
PAIPKAN CREAM TOPPING KEATAS BUN2 ROTI TD SECARA SPIRAL.
BUAT HINGGA HABIS.
BAKAR IKUT SUHU MASING2 HINGGA MASAK
BEGINI LAH LEBIH KURANG CARA NYA BUN ROTI YG TELAH DI PAIP TOPPING.
TARRA...INI LAH DIA ROTI BOY!!
TAK BERAPA MOLEK KN? XPE LA..NX TIME DAH TAHU APA YG KURANG BOLE PERBAIKI LG..INSYAALLAH..
No comments:
Post a Comment