Sunday, December 22, 2013

AYAM MASAK MERAH

AYAM MASAK MERAH

SIAPA SAJE LA YG TAK SUKA DGN AYAM MASAK MERAH NI..

SELALUNYA ANAK ANAK LAH YG PALING MENGGEMARINYA..KEKADANG HANYA LAUK INI SAJA PUN DAH CUKUP DORG MAKAN DGN NASI.

BAGI ANAK2 IBU ATAU ANAK2 SAUDARA YG LOM TAU MCMNE NK BUAT AYAM MASAK MERAH NI..MEH TGOK RESEPINYA DAN CUBA BUAT SNDRI..SGT MUDAH DAN YG PASTI LAZAT HINGGA MENJILAT JARI..

INSYAALLAH SAMBIL MASAK KITA BACA DOA DAN ZIKIR PASTI MASAKAN KITA SEDAP DAN BERKAT SEISI KUARGE MAKAN YE TAK?

OK RESEPINYA..


1.  AYAM POTONG2 (BANYAK MANA YG ANDA MAHU YG TELAH DIBERSIHKAN)

2.  BEBERAPA TANGKAI CILI KERING ( IKUT SUKE NK BNYK ATAU SIKIT)

3.  3 BIJI BAWANG BESAR

4.  4 ULAS BAWANG PUTIH

5.  2 INCI HALIA

6.  2 BATANG SERAI

7.  2 SUDU BSR SOS PLUM (KALAU XDE BOLE GUNA TOMATO KETCHUP/SAUCE)

8.  3 SUDU BSR SOS CILI THAI.

9.  3 SUDU BSR MADU

10.  2 SUDU KCL SOS NAMPLA

11.  1 SUDU BSR SOS TIRAM

12.  SEDIKIT AIR

13.  GARAM SECUKUP RASA

KESEMUA BAHAN NO 2 HINGGA 6 HENDAKLAH DIKISAR HALUS



CARA:

1.  AYAM YG TELAH DICUCI BERSIH DIGAUL DGN SEDIKIT GARAM DN KUNYIT SERBUK.

2.  GORENG AYAM ITU CUKUP SEKADAR IA MASAK BKN TERLALU GARING.

3.  SETELAH AYAM HABIS DIGORENG,BUBUH DLM PINGGAN, KETEPIKAN SEBENTAR.

4.  KURANGKAN SEDIKIT MINYAK YG DALAM KUALI GORENG AYAM TD UTK KITA MENUMIS BAHAN KISAR.

5.  TUMIS BAHAN KISAR HINGGA GARING SAMBIL SELALU DIGAUL SUPAYA TIDAK HANGUS.

6.  BUBUH SEMUA JENIS SOS JUGA NAMPLA DAN SEDIKIT GARAM. ( GARAM SEDIKIT SAJA SBB SOS TIRAM DAN NAMPLA DAH MASIN)

7.  MASUKKN AYAM YG DAH DIGORENG TD, GAUL RATA.

8.  BUBUH MADU DAN SEDIKIT AIR.(IKUT KEPEKATAN YG KITA MAU)

9.  RASA MASIN DAN MANISNYA DULU..JIKA KURANG MANIS BOLE TAMBAH SEDIKIT LG GULA DAN JIKA KURANG MASIN BOLE TMBH SDIKIT LG GARAM.

10.  BIAR IA BEBERAPA MINIT DULU SBLOM BOLE KITA TUTUP API DN HIDANG DALAM MANGKUK BSR.

ANDA JUGA BOLE TAMBAH BUAH TOMATO DLM MASAKAN INI DN HIRISAN BAWANG BESAR DN JGK CILI HIJAU DN MERAH HIRIS BUNGA SBGI HIASAN UTK LEBIH MENARIK LG SBAGAI  HIDANGAN TETAMU..


SELAMAT MENCUBA!!




No comments:

Post a Comment