Sunday, December 22, 2013

KEK CHEESE MELELEH.


 ASSALAMUALAIKUM..

SERONOK RASE DAH JUMPE RESEPI CHEESE CAKE MELELEH NI..SENANG SGT BUATNYA..

UNTUK TIDAK LUPE SAYA TAIP RESEPI DISINI SAMBIL ITU KITA PERPANJANGKAN ILMU YG ALLAH BG NI UTK KITA MUNAFAATKAN BERSAMA ..

APA JGK ILMU YG BAIK2 JGN KITA LOKEK..SAMA ADA MEREKA KONGSI ILMU KITA INI UTK JUALAN BG MENAMBAH REZKI ATAU UTK JUADAH BERSAMA KELUARGA ..ITU SUDAH CUKUP MEMBERI FAEDAH KITA BERSAMA ..SELEBIHNYA SERAH PD ALLAH swt UTK MEMBALASNYA..INSYAALLAH AMIIIN..


 GAMBAR DIATAS DN DISEBELAH INI ADALAH KEK CHEESE MELELEH YG TELAH DIWARNAKAN MERAH DAN BELUM DI TOPPING DGN CHEESE MELELEH, BARU DI SAPU CUSTARD CRM FILLING DULU.



RESEPINYA;

UTK KEK


1)  .  100 GRM ( 1 CAWAN) TEPUNG HONG KONG

2)  ,  60 GRM  ( 3/4 CAWAN) TEPUNG JAGUNG

3)  .  1 SUDU KCL BAKING PWDR

SEMUA BAHAN DIATAS DIAYAK DN BUBUH DLM MANGKUK.


                                                             
                                                             



     



                                     


4).   1 SUDU BSR OVELLETTE

5)   100 GRM (3/4 CAWAN) GULA CASTOR
 
6.)  4 BIJI TELUR

7.)    2 BIJI KUNING TELUR

8)  .   50 ML AIR DARI PETI SEJUK
                                                                      
9)  .   75 GRM BUTTER CAIR

10)  1 PENUTUP BOTOL ESEN VANILLA

CARA;

PUKUL TELUR, DAN GULA HINGGA KEMBANG DN GEBU.MASUKKAN OVELLETTE. PUKUL LG.

MASUKKAN BUTTER CAIR DN AIR JUGA ESEN VANILLA . PUTAR LG.

MASUK TEPUNG2 YG DIAYAK TD  SEDIKIT DEMI SEDIKIT HINGGA HABIS. GAUL RATA.

BOLE DIWARNAKAN DAN BUBUH PERASA ATAU PLAIN BEGITU SAJA.

BAKAR HINGGA MASAK IKUT SUHU OVEN ANDA.

BOLEH DI BUBUH ADUNAN PADA DUA LOYANG BERUKURAN SAMA UTK MEMUDAHKAN KITA MELAPIS CREAM FILLING.


                                                              
                       GAMBAR DIATAS MENUNJUKKAN CUSTARD VANILLA CREAM
                       DISAPU PADA TENGAH KEK.


CUSTARD VANILLA CREAM FILLING

1)   1 CAWAN FRESH MILK

2)   3 SUDU BSR CASTOR SUGAR

3)   1 SUDU BSR TEPUNG JAGUNG

4)   1 1/2 SUDU BSR TEPUNG CUSTARD

5)   3 BIJI KUNING TELUR

6)   ESEN VANILLA


CARA;

1.  PANASKAN SUSU DALAM PERIUK DGN API YG KCL.

2.  DLM MANGKUK KCL BANCUH TEPUNG JGUNG, TPG CUSTARD DN TELUR KUNING JUGA SEDIKIT SUSU PANAS TD  SAMBIL TERUS DIPUKUL DGN WHISK SUPAYA IA X BERBENTEL.

3.  TUANG BANCUHAN TELUR DN TEPUNG TD KEDLM PERIUK SUSU SMBIL TERUS DIGAUL HINGGA IA PEKAT.

4.  BUBUH SDIKIT ESEN VANILLA..BILA DAH PEKAT TUTUP API.

5.  BUBUH DLM MANGKUK DN DITUTUP DGN PLSTIC WRAP.  SIMPAN DLM FRIDGE.

6. BILA KEK DAH MASAK SEJUKKN SEBENTAR DAN KELUARKAN / TERBALIKKAN DI REDAI KEK.

7.  BILA KEK BTUL2 SEJUK TUANG DN SAPU CUSTARD CRM TD KESELURUH PERMUKAAN KEK SPT GMBR DIATAS.

8.  TINDIH KEK LG SATU KEATASNYA SPT GMBR DIBAWAH

nota: custard crm ni saya reka sndri ye sbb mmg minat sgt dgn rasenye dn trfikir kalau di layer pd kek tentu sdp maka itu saya buat pd kek ini. kalau anda xpercaya cuba buat pasti x mengecewakan.
MEMANG LAZAT BERKRIM!! Tp kalau nk guna cream lain atau ape2 filling pun bole..xde mslh.
                    

R
RESEPI CREAM CHEESE MELELEH  FOR TOPPING.

1)   1 KETUL CREAM CHEESE TATURA ATAU 1 KOTAK PHILLADELPHIA

2)   1 CAWAN WHIPPING CREAM

3)   1 CAWAN SUSU PEKAT MANIS

4)   1/2 CAWAN SUSU SEGAR

5)   1 SUDU KCL ESEN VANILLA

6)   1 KOTAK CHEDDAR CHEESE

CARA;

1.  PUKUL DULU CREAM CHEESE HINGGA LEMBUT, TUANG WHIPPING CREAM DN PUTAR LG DGN HIGH SPEED HINGGA IA GEBU.

2.  MASUK SUSU PEKAT PUTAR LG

3.  BUBUH ESEN VANILLA DN TAMBAH SUSU SEGAR.

4.  TUANG KESELURUH KEK. CCREAM CHEESE INI MEMANG AGAK CAIR DN MELELEH.

5.  PARUT CHEDDAR CHEESE KE SELURUH KEK.

SIAP!!


2 comments:

  1. sedapnyaaaa saya jumpa resipi ni melalui google hihi thanks ! nak try :P

    ReplyDelete
  2. Sekali je pernah try buat. Tp kek bantat. Trus xnak buat dh. Huhu. Teringinn pulakk rasee nak makann 😣😣 kene seruu aura rajn dtg ni😂

    ReplyDelete