Thursday, January 2, 2014

CHOCOLATE MOIST CARAMEL CAKE


TERUS JE DGN RESEPINYA YE

STEP 1:

2 SUDU BSR GULA PASIR TABUR DALAM LOYANG PEMBAKAR.

LETAK LOYANG ATAS API KECIL UNTUK MENCAIRKAN GULA MENJADI KERAMEL.

BILA DAH KEPERANGAN, TUTUP API DAN KETEPIKAN. INGAT JAGAN SAMPAI HANGUS HITAM NANTI PAHIT.


STEP 2:

1 ATAU 3/4 CAWAN SUSU CAIR

70 GRAM GULA CASTOR

1/2 SUDU KCL ESEN VANILLA

3 BIJI KUNING TELUR

2 BIJI TELUR PUTIH DN KUNING

KACAU PELAHAN2 SEMUA BAHAN DIATAS MENGGUNAKAN WHISK. JANGAN SAMPAI BERBUIH.

TUANG MENGGUNAKAN TAPIS ADUNAN ITU KEDALAM LOYANG GULA HANGUS.

KUKUS SEKEJAP DALM STGH JAM ATAU BAKAR SECARA STEAM BATH.


SEMENTARA ITU SIAPKAN BAHAN KEK.


BAHAN    A

1 CAWAN SERBUK KOKO

1 CAWAN SUSU CAIR

1/2 CAWAN SUSU PEKAT

1/2 CAWAN GULA CASTOR

1 CAWAN MINYAK JAGUNG

CARA;

SATUKAN SEMUA BAHAN DALM SEBUAH PERIUK, MASAK DGN API YG KECIL.

GAUL RATA DAN SEBATI, TAK PERLU MENGGELEGAK CUKUP SEKADAR LBH KRG 5 MINIT.   TUTUP API DAN KETEPIKAN.


BAHAB    B

1 CAWAN TEPUNG GANDUM

1 SUDU TEH SODA BIKARBONAT

1 SUDU TEH BAKING POWDER

SEMUA BAHAN DIATAS DIAYAK BERSAMA



MASUKKN BAHAN B SEDIKIT2   KEDLM BAHAN A DAN SEBATIKAN DGN SENDUK.

TUANG KDLM LOYANG KARAMEL TD.

BAKAR SECARA STEAM BATH ATAU KUKUS HINGGA MASAK LBH KURANG 1 JAM LBH .

DAH MASAK BIAR IA BENAR2 SEJUK BARULAH BOLE DITERBALIKKAN.






No comments:

Post a Comment