Tuesday, September 14, 2010

KARIPAP SARDIN

a


dlm gmbr diatas inti sardinnya nmpk lbh kentang dr sardin. almaklum lah...anak ramai...kate org nk muai..











KARIPAP
SARDIN

sardin dlm tin
cili kering kisar (sukati bnyk mana)
bawang putih seulas saja dikisar bersama cili kering td
bawang besar hiris (kalau suka bawang lbh bole le taruk lbh sikit, lg sedap! manis)
kentang dipotong dadu kecil2 (kalau xtaruk kentang pun xpe, xdosa!)
garam, gula sikit, air asam.

Cara:
tumis cili kisar dalam kuali hingga agak garing, masuk bawang hiris , gaul2.
masukkan kentang dadu, masukkn juga air supaya kentang empuk.
bila kentang empuk, masukkn lah sardin yg telah dihancur2kn dn telah dibuang tulang juga sdikit sosnya.
pastikan kentang empuk.
bubuh garam, sedikit gula dn air asam yg pekat.
bsetelah puas hati kepekatannya bole la dipadam api.
intinya jgn la kering sgt. sedap kalau intinya basah2 sikit.

TIPS:
kalau xmo taruk kentang pun sdp jgk tp sardin kena lah lbh sikit.
air asam bole diganti dgn jus limau kasturi or lemon.
nk pedas lg bole dikisar sama cili api.

Pastry:
tepung
planta yg telah di panaskn skjp dlm microwave
air garam

caranya mcm biasa le buat doh karipap.. agak2 le siri..
aslkn jgn terkeras sgt or terlembek nau!

1 comment: