Tuesday, October 5, 2010

BINGKA LABU + KELEDEK


BINGKA LABU + KELEDEK
2bj keledek (saiz sederhana)
stgh biji labu kuning
(kedua2 nya direbus hingga empuk dn dilenyek)
5 cawan santan (saya guna cawan kopi)
2 cawan gula pasir
2 cawan tepung
2 bj telur
5 sudu bsr susu pekat
stgh cawan jus pandan ( dr 4 helai daun pndan dikisar, tapis dn ambil jusnya)
1 sudu kecil essen vanilla (pilih sama ada nk guna perasa pndn or vanilla)
secubit garam
2 sudu kecil planta atau butter

Cara:
1. kisar gula dn telur hingga kembang ( saya hanya menggunakan blender)
2. masuk santan berselang seli dgn tepung sedikit demi sedikit, sambil terus dikisar.
3. masuk juga jus pandan or vanilla essence.
4. keledek dn labu yg tlh dilenyek halus dimasukkn juga kedalam smbil terus dikisar. ( kalau terlalu penuh dlm blender tu bole lah dituang separuh kdlm mangkuk lain yg mana ditapis dahulu adunan itu supaya tidak ada yg berketul2 dn supaya adunan itu betul2 halus.
5. masukan juga susu pekat dn garam.
6. habiskan kesemua bahan. gaul rata semuanya dlm mangkuk adunan.
sapu loyang pembakar dgn butter atau planta dn dituang sdikit tepung dn digoyang2 loyang itu supaya kesemua tepung rata didasar dn keliling loyang. ini adalah tips supaya kek mudah dikeluarkan dr loyang.
7. tuang adunan kedalam loyang, masukkn dua sudu kecil planta atau butter td keatas adunan itu.
8. bakar lah sehingga masak.

No comments:

Post a Comment