Wednesday, October 6, 2010

sup tulang lembu

sup tulang.

tulang lembu dibersihkan, diperap sebentar dgn tepung, cuci bersih, tos, dn rebus hingga empuk.(elok gunakan pressure cooker)
bawang kecil
bawang besar
bawang putih
halia
kesemua bahan diatas dikisar.
rempah serbuk sup
sup bunjut tulang
kiub pati lembu or ayam

kentang
carrot (jika suka)
daun sup n daun bawang

cili api
2 ulas bwng putih
sedikit jus limau kasturi (jika suka)
kicap manis, sdikit gula (kalau xmo pds sgt)
kesemua bahan ini dikisar atau ditumbuk untuk dijadikan sambal kicap cili api.

Cara pertama:
tumis bahan kisar (bawang2) kedalam periuk hingga wangi, masuk rempah serbuk sup, gaul rata dn terbit baunya, tuang air bnyk mana kepekatan yg kita suka.
masuk kentang, gaul rata dn biar ia didih.
masukkn tulang yg telah direbus empuk td, masuk carrot. biar didih lg.
masuk juga sup bunjut jgn lupa.
masukn garam, dn kiub pati ayam or lembu.
setelah kentang empuk, dn cukup rasa boleh lah dipadam api.
tabur hirisan daun sup ketika menghidang.

Cara kedua:
ketika tulang masih direbus dlm pressure cooker, dn kelihatan isi agak renggang dr tulangnya, itu menandakn sudah empuk, maka tumis la bahan2 kisar didlm kuali.
bila tumisan bawang itu agak kering masuk pula rempah sup, kacau2 hingga terbit bau.
tuang tumisan td kedalam pressure cooker td, kacau2, tambah air bnyk mana yg kita suka ( tidak terlalu cair dn tidak juga terlalu pekat)
masuk kentang dn carrot, biar didih hingga kentang empuk.
masuk juga sup bunjut dn kiub pati lembu atau ayam.
bubuh garam, rasa lah ikut kepuasan citarasa.

No comments:

Post a Comment