Monday, October 11, 2010

SaRdiN RoLL

SaRdiN roLL.
sardin dlm tin
bawang bsr
cili merah
jus limau kasturi
garam

cara membuat inti:
sardin dlm tin itu dibuang sosnya dn dibuang tulang dn dihancukan isi ikan itu dgn garfu.
bawang bsr dipotong dadu kecil2
cili merah dibelah enam tengah2 dn dihiris halus (xperlu buang biji)
masukn sardin td dlm kuali, goreng tanpa minyak. bila agak kering masukn bawang dn cili td smbil digaul rata, bubuh garam dn jus limau, gaul2. tutup api.

cara membuat pastry:
2 cawan tepung
2 sudu besar planta
1bj telur
stgh cawan air batu dikacau dgn sesudu kecil garam
masukn tepung dlm mangkuk adunan, masukn planta, gaul2 dgn hujung jari hingga menjadi spt bread crumb, pecahkn sebiji telur kedlm tepung, gaul2 rata dn bubuh sedikit demi sedikit air sejuk yg telah dibancuh garam. uli sehingga menjadi satu doh. uli sekejap saja. rehatkan doh itu sebentar dlm stgh jam, tutup dgn towel lembab.

Ambil sedikit doh pastry, torak dgn rolling pin spt membuat karipap, jgn tebal sgt. buatlah spt dlm gambar . Setelah diisi inti dn digulung, toreh sedikit dgn pisau jam, susun dalam loyang pembakar, sapudgn sedikit kuning telur. bakar lah sehingga mask atau sehingga kita lihat bawah sardin roll itu agak kekuningan. (angkat sedikit sardin roll itu utk melihat bahagian bawahnya) hati2 supaya ia tidak hangus bhgian bwhnya.
hidangkn lah utk minuman petang atau utk jamuan tetamu. mudah saje!

p/s
1 atau 2 bj kuning telur dikacau dgn garfu dlm mangkuk kecil dn dibubuh sdikit pewarna kuning utk disapu pd sardin roll itu ketika hendak membakar.

No comments:

Post a Comment