Monday, October 1, 2012

LAKSA NYONYA

RESEPI LAKSA NYONYA

BAHAN2NYA;.
1.  BAWANG BESAR

2.   BAWANG PUTIH

3.   HALIA

4.   CILI KERING

5.   UDANG KERING

KESEMUA BAHAN DIATAS DIKISAR HALUS


6.   SERAI DITITIK

7.   BUNGA KANTAN BELAH DUA DN HIRIS HALUS.

8.  SANTAN

9.  SUSU CAIR

10.  SERBUK KETUMBAR

11.  UDANG HIDUP BUANG KULIT DAN BASUH BERSIH. KULIT DN KEPALA UDANG JGN DIBUANG, BASUH BERSIH DN KISAR BERSAMA SDIKIT AIR. TAPIS AIRNYA UTK DIGUNAKAN DLM KUAH.

12.   SOTONG

13.   TELUR PUYUH

14.   FISH BALL

15.   KIUB AYAM ATAU KIUB IKAN


CARA;

1)   DALAM SEBUAH PERIUK BUBUH MINYAK DN TUMIS BAHAN2 KISAR DGN API SEDERHANA.

2)   BUBUH SERBUK KETUMBAR DAN SERAI TITIK. GAUL SELALU SUPAYA TIDAK HANGIT.

3)   BILA BAHAN TUMISAN DAH AGAK GARING MASUKKAN AIR UDANG TADI, GAUL RATA.

4.   MASUKKAN  BUNGA KANTAN.

5.   MASUKKN SANTAN DAN SUSU CAIR.

6.  MASUK UDANG, SOTONG DN FISH BALL.

7.   BUBUH GARAM, GULA DAN KIUB AYAM ATAU KIUB IKAN.

8.   MASUKKAN JUGA SEDIKIT DAUN KESUM  KEDLM KUAH INI.

KUAH HENDAKLAH DIKACAU SELALU. BILA DAH DIDIH DN CUKUP RASE BOLE LAH TUTUP API.


MEE LAKSA PUTIH ATAU BOLE JGK GUNA MEE KUNING ( CELUR  DGN AIR PANAS)

BAHAN GARNISH

1.  TIMUN DISAGAT

2.  TAUGEH DICELUR SEBENTAR SAJA

3.  LIMAU KASTURI

4.  TAHU KEMBANG POTONG DUA ATAU TAHU BIASA GORENG DN HIRIS NIPIS.

5.  DAUN KESUM DICINCANG HALUS


5.   SAMBAL

BAHAN SAMBAL

SEDIKIT CILI KERING
CILI API
SEDIKIT UDANG KERING
AIR ASAM
NAMPLA
SEDIKIT GULA

KESEMUA BAHAN DIATAS KISAR HALUS.

TUMIS BAHAN DIATAS DLM PERIUK KCL HINGGA GARING.

BUBUH SDIKIT AIR ASAM DN NAMPLA DN SDIKIT GULA.

TAK PERLU GARAM SBB UDANG KERING DN NAMPLA DAH MASIN.



No comments:

Post a Comment