Friday, October 5, 2012

SAMBAL TUMIS UDANG GALAH


Sambal tumis..
Sambal tumis udang , smbl tms ikan bilis, kerang, sotong..majoriti semua peringkat umur sukakannya..dimakan bersama nasi lemak memang terangkat!!!
Untuk mendapatkan rasa yg lazat sambal tumis itu memang agak sukar..
Meh!saya ajar bagaimana utk buat sambal tumis yg sedap dan tip top ye.. (nak kata perasan sedap tu bole lah jgk..sbb dah terbukti ok!!Ehm..InsyaAllah kalau kita masak dimulakan dgn Bismillahirrahmanirahim..dn doa LAISALAHAMINDUNILLAHIKASYIFA..dn dgn penuh rase kasih sayang utk anak2 dn suami makan akan menghasilkan masakan yg memuaskan hati mereka..Kalau marah2 dn nk cepat2 mmg lah..ofkos bole dimakan tp agak kureng..

Khas utk anak2 ibu dan anak2 buah kusayang..

1.  Cili kering- ambil lah dlm segenggam..dihgunting2 serong supaya biji2cili mudah kuar - direndam dlm air panas supaya ia mudah dikisar. Bila dah lembut cuci dn dikisar halus. ketepikan.

2.  Bawang besar 2 biji di belah dua dn dipotong2.

3.  Bawang kecil (bawang merah) dlm 5 ulas

4.  Bawang putih seulas kecil saja

5.  Belacan sedikit sebesar ibu jari je.

6.  Gula melaka 1/2 cawan

7.  Garam 1 sudu kecil ( atau bubuh sedikit dulu..kemudian nanti rase ye..)

8.  Air asam jawa pekat 1/2 cawan

CARA:
No 2,3,4 dan 5 dikisar halus.
Sediakan kuali bersih..buka api sederhana..
Tuang 1 cawan minyak (buat smbl tumis elok minyak agak lebih sikit supaya sambalnye cantik berkilat.
Bila minyak dah agak panas..tumis cili kering..gaul2 hingga garing sikit.
Masukkan bawang kisar, gaul2 rata hingga sebati dgn cili td..
Gaul2 hingga garing tp bukan hangus ye anak2...
Bila tumisan dah agak garing, bubuh gula melaka, gaul2 lg..
Bubuh garam dan air asam jawa sedikit2 dulu..supaya tidak tercair sambal kita tu..
Kalau nampak terlalu pekat bole bubuh sedikit air biase lg .
Rasa dulu..kalau kurang masin tmbh lah sikit lg garam, kalau kurang manis tmbh lah sesudu kecil lg gula pasir.
Ikut lah citarasa tekak sendiri ye..

Udang Galah:
Ok yg diatas td hanyalah basic sambal tumis..kalau anda mahu taruk udang galah caranya ialah setelah udang galah itu dibersihkan dan dibuang sesungut dan kaki2nye yg halus itu, cuci bersih dn ditoskan (selalunye udang galah tidak dibuang kulit)
Goreng dulu udang itu sebentar jgn lama sgt ok.
Kemudian barulah udang yg telah digoreng itu dimasukkan dalam sambal tumis yg sedang menggelegak didlm kuali, gaul rata. Tutup api ok siap utk dihidangkan bersama nasi lemak.

Ikan bilis:
Begitu juga cara buat sambal tumis ikan bilis..ikan bilis yg telah dicuci digoreng dulu kemudian barulah dimasukkan kedlm smbl tumis.

Sotong kembang atau sotong merah:
Sotong kembang hendaklah dibersihkan dulu buang tulang , cuci bersih dan direbus dulu supaya ia lembut.
Setelah rebus, toskan..potong2 ikut besar mana anda suka.
Masukkan dlm sambal tumis yg sedang menggelegak didlm kuali, biar sekejap ia meresap dlm sotong, gaul rata. siap utk dihidang.

Selamat mencuba!!



No comments:

Post a Comment