Friday, July 23, 2010

pais tempoyak ikan patin.


sekeping ikan patin (kalau bsr)
ikan digoreng dng minyak yg sedikit didlm kuali. sekejap saja.

cili api
bwg kecil
bwg putih
halia
kunyit
belacan

semua bahan ditumbuk atau dikisar kasar( jgn halus sgt)
tempoyak
daun kunyit

setelah ikan agak separuh msk, angkat dn bubuh dlm aliminium foil, goreng bahan tumbuk td dgn bekas minyak td sebentar, ble agak kering bubuh garam dn gula sdkit, tempoyak dn daun kunyit yg dihiris. bubuh sedikit air. jgn lah terlalu pekat atau cair. tuang keatas kedua2 belah ikan. tutup foil itu dn terus bakar. stgh jam kemudian buka sedikit bungkusan itu dan biar ia terus dibakar. dlm 10 minit kemudian cucuk isi ikan utk pastikan ia cukup masak mnggunakan pisau atau garfu.
siap .

No comments:

Post a Comment